ciągi
gocha: Znajdź wyraz pierwszy a1 i różnicę r ciągu arytmetycznego, w którym Sn=2n2−3n dla każdego
n∊N+.
8 gru 20:21
sushi_ gg6397228:
S1= a1 podstawaimy pod n=1 i wyliczamy a1
S2=a1 +a2 podstawaimy pod n=2 i wyliczamy a2
a2−a1=r
8 gru 20:26
think: Sn oznacza zbiór sum n−wyrazów
czyli S1 = a1 === 2*12 − 3*1
S2 = a1 + a2 === 2*22 − 3*2
S3 = a1 + a2 +a3 === 2*32 − 3*2
itd. teraz już powinnaś sobie poradzić z policzeniem tego zadania.
8 gru 20:27
gocha: yyyyy nie wiem jak dalej źle mi wychodzi
8 gru 20:45
think: jak liczysz...
8 gru 20:48
gocha: a
1= −1
a
2= 2
czyli róznica 3 a w odp jest 4
8 gru 20:50
think: bo to S2 = 2 nie a2...
8 gru 20:51
think: S2 = 2
a S2 = a1 + a2
a1 = S1 = −1
2 = −1 + a2
8 gru 20:52
gocha: aha już rozumiem dziękuję
8 gru 20:53
think: proszę
8 gru 20:54