granica funkcji
R.o.zumek:
| | x2 + 1 | |
limx→∞ |
| |
| | 2x2 + x − 4 | |
wynik mi wyszedl −
12 a ma byc
12 jakby ktos mógł pomoc byłbym wdzieczny
8 gru 10:31
8 gru 10:34
R.o.zumek: hmm rozpisalem to tak jak jest w przykladach na stronce i tzn wyciagnalem przed nawias
najwieksza potege i mi wyszlo −12 hmm nie wiem co nie tak wlasnie zrobilem
8 gru 10:39
Bogdan:
Pokaż swoje obliczenia, zobaczymy co źle zrobiłeś.
8 gru 10:41
R.o.zumek:
| | x2 +1 | | x2 | | | | 1 | |
limx→∞ |
| = |
| * |
| = 1* |
| = |
| | 2x2 +x−4 | | x2 | | | | 2−4 | |
−
12
8 gru 10:53
8 gru 11:01
Bogdan:
| | 4 | |
powinno być w mianowniku: − |
| , a nie −4. |
| | x2 | |
8 gru 11:01
R.o.zumek: | | 4 | |
juz zaczailem gdzie bląd ^^ bo |
| dąży do zera  dzieki za pomoc  |
| | x2 | |
8 gru 11:07