Pomocy
Ejna: Pooomooocy
Oblicz długość krawędzi podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego znając długość jego
krawędzi bocznej − 5 cm i pole powierzchni całkowitej − 16 cm2
8 gru 23:53
sushi_ gg6397228:
z czego sie składa pole calkowite, pole boczne
9 gru 00:19
Ejna: ostrosłup prawidłowy czworokątny, więc pole boczne − 4 trójkąty, a całkowite − 4 trójkąty +
kwadrat.
Tak myślę
9 gru 00:30
sushi_ gg6397228:

masz trojkat rownoramienny
b=5
zapisz zaleznosc na Pitagorasa oraz zaleznosc na pole calkowite
dostaniesz uklad rownan
9 gru 00:33
Ejna: wyszło mi z układu h
2 − 15h + 46 = 0
delta = 41
i dalej wyniki bez sensu
9 gru 00:50
Ejna: a = 1,6
9 gru 01:14
sushi_ gg6397228:
a jak zapisalas ten uklad
9 gru 08:46
sushi_ gg6397228:
a
2+2*a*h=16
| | 16−a2 | |
h= |
| i do pierwszego |
| | 2a | |
| 256−32a2+a4 | | a2 | |
| + |
| =25 /*4a2 |
| 4a2 | | 4 | |
256−32a
2+a
4 + a
4=100a
2
256−132a
2+2a
4 =0
t=a
2 t≥0
2t
2−132t+256=0
t
2−6t+128=0
Δ
t= 3844
√Δ=62
t
1= 2
t
2=64
a
12= 2 −−−> a=
√2
a
22=64 −−−> a=8 (dla niego pole calkowite bedzie powyzej 64cm
2)
| | 16−2 | | 7 | | 7√2 | |
wiec zostaje a=√2 h= |
| = |
| = |
| |
| | 2*√2 | | √2 | | 2 | |
9 gru 09:01
DZ: jak oblicz długość krawędzi podstawy ostrosłupa o pdstawie kwadratu
3 cze 19:43