matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziedzina i miejsce zerowe funkcji
bar80:
oblicz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji:
x
3
− 2x
2
+ x
y=
√
3 − x
8 gru 16:49
M4ciek:
Df:
√
3−x
≠ 0 /
2
i 3 − x ≥ 0 3 − x ≠ 0 x ≤ 3 x ≠ 3 x∊( −
∞
,3)
x
3
− 2x
2
+ x
x(x
2
−2x+1)
y =
=
√
3−x
√
3−x
x = 0 v x
2
− 2x + 1 = 0 x = 0 v (x−1)
2
= 0 M.z : x = 0 v x = 1
8 gru 17:09