kwadrat
Paulina: Dane są dwa przeciwległe boki kwadratu A=( 1, −3) C=( −5, −1) Wyznacz obwod tego kwadratu.
8 gru 15:32
R>W1.6l: liczysz odległośc ze wzoru
|AC|=√(x2−x1)2+(y2−y1)2
potem masz juz z górki
|AC|=a√2
OBw=4a
8 gru 15:38
Paulina: czyli AC= (−3−1)2+ ( −1+5) 2
8 gru 15:41
R>W1.6l: |AC|=√(−5−1)2+(−1+3)2
8 gru 15:43
R>W1.6l: bo
x2=−5
x1=1
y2=−1
y1=−3
8 gru 15:44
Paulina: wartosc bezwzgledna tak
8 gru 15:44
R>W1.6l: nieee to jest znak odległosci
8 gru 15:47
R>W1.6l: |AC|=
odległosć miedzy A i C=
8 gru 15:47
Tragos: |AC| − odległość punktu A od punktu C, a nie wartość bezwględna
|AC| = √(−5−1)2 + (−1+3)2 = √(−6)2 + 22 = √36 + 4 = √40 = √4*10 = 2√10
Obwód = 4|AC| = 4*2√10 = 8√10
8 gru 15:49
R>W1.6l: Czy gdzieś ja napisałem inaczej lub popełniłem błąd, ze piszesz drugi raz?
8 gru 15:54
R>W1.6l:
8 gru 15:54
Paulina: nie nie juz jest ok
8 gru 16:00
guniesiwy: ale nie mówcie, że nie jest to wartość bezwzględna.
W jednej z definicji wartość bezwzgl. jest to odległość (bla bla bla), a odległość (długość
boku, okręgu itp) jest liczbą nieujemną, więc dlatego nałożono nań moduł.
8 gru 16:05