! PROSZE O POMOC
a) 2xln(3x) tu trzeba obliczyć monotoniczność i ekstrema
b) sin(ln(3x))
| 1 | ||
(2xIn(3x))' = 2In(3x) + 2x * | * 3 = 2In(3x) + 2 | |
| 3x |
| 1 | 1 | 1 | ||||
2In(3x) + 2 > 0 ⇒ In(3x) > −1 ⇒ In(3x) > In | ⇒ 3x > | ⇒ x > | ||||
| e | e | 3e |
| 1 | 1 | 2 | ||||
2 * | * In | = − | ||||
| 3e | e | 3e |
| 1 | 2 | |||
Ekstremum: ( | , − | ) | ||
| 3e | 3e |
| 1 | ||
Funkcja rośnie: ( | , ∞) | |
| 3e |
| 1 | ||
Funkcja maleje: (−∞, | ) | |
| 3e |
ale chodzi o to że jestem nie najlepsza w te klocki
wiec jak mógłbyś i
przykład b rozwinąć dalej byłabym bardzo wdzięczna
| 1 | ||
cos(In(3x)) * | * 3 = ... | |
| 3x |
dzieeeeeeeeekuje bardzooooooooo