CAŁKI NIEOZNACZONE
Lukas : witam mam prosbe. czy moglby ktos mi policzyc takie calki
1. ∫ arcsin[2sqrt(x)/(1+x)]
2. ∫ arcsin(ex)/(ex)
8 gru 10:00
Lukas : probowalem liczyc przez czesci, przez podstawienie i nie chce mi jakos wyjsc
8 gru 10:02
Lukas : wyniki to :
1. −2 sin(1−x)√x+(1+x)arcsin(2√x/1+x)
2. x−exarcsin ex−ln(1+√1+e2x)
8 gru 10:33
Lukas : prosze o jak najszybsza odpowiedz osob madrzejzych ode mnie
8 gru 10:33
aga116: to drugie sprobuj z czegos takiego:
arcsinex=t
ex=sint
dx=costdt
8 gru 10:36
Lukas : to jest ze przez czesci czy przez jakies podwojne podstawienie
8 gru 10:40
aga116: wiesz to tak na czuja mi pasuje

ale nie wiem czy wyjdzie poczekaj policze

to jest przez
podstawienie
8 gru 10:41
Lukas : ale tam skad jest dx = costdt nie powinno byc ex dx=costdt bo pochodna ex to ex
8 gru 10:44
aga116: masz racje

to chyba nie tak bedzie nie zauwazylam

sory
8 gru 10:46
Lukas : daloby rade umiescic rozw w ciagu pol godziny


bo o 11.15 mam zajecia i wiesz dostalbym
punkcik z aktywnosci a to duzo mi daje zwlaszcza ze koło mi srednio poszlo, a wiec jak by dalo
rade to bylbym bardzo alez to bardzo wdzieczny
8 gru 10:46
Lukas : i jak aga116 masz jeszcze jakis pomysl
8 gru 10:50
aga116: mam chyba rozwiazanie drugiego
8 gru 10:55
Lukas : jak cos to caly czas czekam na pomysly, jak nie zdaze na dzis to chociaz bd wiedzial jak z
takimi przykladami sie uporac jak przyjdzie egzamin
8 gru 10:56
Lukas : o jak tak to by bylo fajnie. jak nie chce ci sie pisac to moze wstaw screena na jakis serwer
8 gru 10:57
aga116: pierwsze to zrob podstawienie za ex podstw sobie t ppotem liczysz dt=exdx czyli dx=1/t
8 gru 10:57
aga116: | | arcsint | |
i masz ∫ |
| dt umiesz to obliczyc? |
| | t2 | |
8 gru 10:58
Lukas : tak nie za bardzo z tymi arcusami mi te calki wychodza
8 gru 10:59
Lukas : przez czesci czy jak
8 gru 10:59
Lukas : bo to pozniej sie zapetli i nic z tego nie wyjdzie
8 gru 11:00
aga116: | | 1 | |
robisz przez czesci i masz: arcsint*−1t−∫ |
| *−1t |
| | √1−t2 | |
8 gru 11:01
Lukas : bo zrobilem przez czesci i to sie pozniej zapetla
8 gru 11:01
Lukas : no tak do tego doszedlem ale co dalej
8 gru 11:01
aga116: | | t | |
∫U{1}{√1−t2*1t=∫ |
| *1t2 |
| | √1−t2 | |
8 gru 11:03
Lukas : czekaj a te duze U co znaczy
8 gru 11:04
aga116: niewazne zle mi sie napisalo
8 gru 11:05
aga116: i teraz robisz podstawienie: 1−t2=u2
−2tdt=2udu
−tdt=udu
8 gru 11:06
Lukas : nie kumam troche tego zapisu
8 gru 11:06
Lukas : tego wczesniejszczego
8 gru 11:07
aga116: | | udu | |
i masz taka caleczke:∫ |
| |
| | u(1−u2) | |
8 gru 11:08
aga116: ktorego nie czaisz?
8 gru 11:08
Lukas : jak mozesz to wytlumacz mi jeszcze raz ten zapis z 11:03
8 gru 11:09
aga116: | | 1 | | | |
ma byc tak  :∫ |
| *1t=∫ |
| *1t2= |
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
8 gru 11:12
aga116: lol ucielo mi t
| | t | | 1 | |
czekaj  :∫ |
| * |
| = |
| | √1−t2 | | t2 | |
8 gru 11:13
aga116: tak ma byc
8 gru 11:13
Lukas : aha ok dzieki bardzo za pomoc spadam na zajecia.
8 gru 11:14
aga116: no trzymaj sie
8 gru 11:14
Lukas: jak ktos umie dobrze caleczki to prosze o rozw pierwszego zad
8 gru 21:48
Lukas: jest ktos chetny
8 gru 22:00
Lukas: juz nie trzeba
8 gru 22:17
Lukas: αβγδπΔΩ∞≤≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠
8 gru 22:23