Wykreśl funkcje
Osker:

(czarny) y=2
x + 2
(czerwony) y=|f(x)|
(zielony) y= f(|x|)
(niebieski) y=|f(|x|)|
Chodzi mi o to czy to jest dobrze narysowane pomijając to że nie ma idealnego kształtu
hiperboli =)
8 gru 20:30
think: już w czarnym masz błąd, bo dla x = 0 y = 20 + 2 = 3 no chyba, że we wzorze ma być −2 nie +2
8 gru 20:33
think:

zielony jest źle...
f(|x|) robię przykład na rysunku jak to wygląda czarna przerywana to f(x) czerwona przerywana
to odbicie części czarnego wykresu tej części gdzie x ≥ 0 na drugą stronę. więc niebieska
przerywana to f(|x|)
8 gru 20:38
Osker: no tak y=2x − 2 pomylilem sie ale chodzi mi czy w ten sposob wartosci bezwzgledne sa dobrze
wyznaczone
8 gru 20:38
think: przykład liczbowy:
f(x) = 2x − 2
f(|x|) = 2|x| − 2
f(1) = 2 − 2 = 0
f(|−1|) = 2|−1| − 2 = 0
8 gru 20:40
think: czyli dla x−ów położonych symetrycznie wartości są te same
f(|3|) = f(|−3|)
f(|4|) = f(|−4|)
8 gru 20:41
Osker: ok f(|x|) rozumiem a pozostale jak
8 gru 20:41
think: a jak masz źle zielony to automatycznie masz źle niebieski.
8 gru 20:41
think: 
czerwony jest dobrze...
8 gru 20:42
Osker: myśle mysle i nie wiem jak ten niebieski bedzie
8 gru 21:11
think:

oznaczenia kolorystyczne identyczne z Twoimi
8 gru 21:18
Osker: Ok wielkie dzieki
8 gru 21:28