Trójkąt wpisany w trójkąt.
Milena: Dane są dwa trójkąty równoramienne: pierwszy o podstawie 3 cm i wysokości opuszczonej na tę
podstawę 2 cm oraz drugi o podstawie 5 cm i wysokości opuszczonej na podstawę 4 cm. W trójkąty
te wpisano okręgi. Porównaj stosunek obwodów tych trójkątów ze stosunkiem długości wpisanych w
nie okręgów.
Zadanie niby proste, ale nie potrafię zrobić

Proszę o pomoc.
8 gru 21:38
TOmek:

| Obw1 | | r1 | |
| porównać z |
| |
| obw2 | | r2 | |
4+2,25=a
2
a=2,5
16+6,25=b
2
b=
√22,25
czyli mamy juz stosunek obwodów trójkątow
| 2,5+2,5+3 | | 8 | |
| = |
| |
| √22,25+√22,25+5 | | 2√22,25+5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−
potrzebujemy Pole..
trójkąt po lewej P=6
trójkąt po prawej P=20
bla bla bla... troche dziwny ten bok wyszedł, ale raczej dobrze zrobiłem..
8 gru 21:52
Milena: Dziękuję Ci bardzo

Mi właśnie coś podobnego wychodziło, ale w odpowiedziach z tyłu
podręcznika jest nieco inaczej: ObwΔ1 : ObwΔ2 = (
√89 −5) : 8 a Obw
o1 : Obw
o2 = 3
√89 +
5) : 80
8 gru 21:58