Zadanie algebra
Oloo: Jarek przeznaczył 13 swego kieszonkowego na słodycze, a 25 ma kino, 110 na
zeszyty, a za pozostale 5 zl kupil napój. Ile kieszonkowych mial Jarek ?
8 gru 22:47
mila: jezeli miał x
na napój 5zł
| | 1 | | 2 | |
x= |
| x+ |
| x+ dokoncz i wylicz x |
| | 3 | | 5 | |
8 gru 23:08
8 gru 23:09
Oloo: nie potrafie
8 gru 23:12
Lilija: Wszystko co wydał równa się x (początkowa wartość kieszonkowego)
czyli:
| 1 | | 2 | | 1 | |
| x + |
| x + |
| x + 5 = x |
| 3 | | 5 | | 10 | |
Teraz rozwiąż
8 gru 23:16
mila: sprowadz do wspólnego mianownika dodaj a póżniej przenieś x na jedna stronę i wylicz x
8 gru 23:16
Oloo: doszłam do .. 2130x + 5 = x i kompletnie nie wiem co dalej
8 gru 23:26
Anna: Po pomnożeniu równania przez wspólny mianownik 30 mamy:
30x = 10x + 12x + 3x + 300
5x = 150 ⇒ x = 30
8 gru 23:32
mila: 10/30 +12/30 +3/30=25/30
30=x
8 gru 23:33
Oloo: noo kurdee

(((((((((((((((((((( nie kumam i tyle nawet nie wiem jak to przepisdac !
8 gru 23:37
mila: jezeli masz 100zł i wydasz 1/4 to ile wydałaś?
8 gru 23:40
mila: wiesz czy nie
8 gru 23:54
Oloo: no 25 zl .. juz rozumiem
8 gru 23:56