podaj dziedzinę i miejsca zerowe finkcji f
Kika: Pomoglibyście mi zrobić zadanie ? bo ja tego nie potrafię:(
f (x) = 2x przez 6x−4 ?
f (x) = 6x−4 przez 2x ?
f (x) = x do potęgi 2 −9 przez x+3 ?
f (x) = x+3 przez x do potęgi 2−9 ?
f (x) = x przez x do potęgi 2−6 ?
8 gru 22:06
mila: jezeli masz ułamek to mianownik nie moze byc równy zero czyli 6x−4≠0
liczysz dla jakiego x mianownik =0 i wykluczasz go z dziedziny
8 gru 22:09
mila: a miejsce zerowe to taki x dla którego y=0
| | 2x | |
0= |
| 6x−4≠0 czyli 2x=0 |
| | 6x−4 | |
x=0
8 gru 22:14