obliczenia
czekolada: zad 1. Ile stopni ma kat środkowy, a ile kat wpisany oparty na 2/9 okręgu
zad 2 . Kat wpisany w okrag o promieniu r=3 ma miare 30 stopni.Jaka jest dlugosc luku na ktorym
oparty jest ten kat?
zad3. W kole o środku O poprowadź katy środkowe o miarach /∠AOB/= 60 stopni, /∠BOC/=30 stopni,
/∠COD/=75 stopni. W punktach A,B,C,D poprowadz styczne do okregu.Punkty ich przeciecia ozanacz
odpowiednio literami E,F,G,H.Oblicz w stopniach miary katow:
1)czworokat AEBO
2)czworokat CGDO
3)trojkat BFC
dziekuje
8 gru 13:30