Proszę o pilną pomoc.!
Andzia: Pięknie dziękuję za poprzednią pomoc przy zadaniach, ale po raz kolejny muszę zwrócić się do
Was z prośbą:
1. W trójkącie ABC miara kąta ABC jest o 10 (stopni) większa od miary kąta BAC, zaś miara kata
ACB jest o 10 (stopni) większa od miary kąta ABC. Oblicz miary kątów tego trójkąta.
2. Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 26 i jednej z przyprostokątnych 12.
Oblicz pole tego trójkąta.
3. Długości boków i przekątnej prostokąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz pole i
obwód tego prostokąta.
8 gru 19:01
stanislaw:
2.
najpierw z tw. Pitagorasa obliczamy drugą przyprostokątna
x
2 +12
2 = 26
2
x
2 = 676 − 144
x
2 = 532
x = 2
√133
| | 1 | |
P = |
| *12 * 2√133 = 12√133 |
| | 2 | |
8 gru 19:18
Eta:

α+ α+10
o + α+20
o= 180
o
α=.............
8 gru 19:33
Anka: zadanko 3
a1 − 1 bok prostokąta
a2=a1+r=a1+3 − 2 bok prostokąta
a3=a1+2r=a1+6
L=a1+a1+3+a1+6=3a1+9
8 gru 20:52