POMOCY !
zagrozonaZmatematyki: Zapisz odwrotne wyrażenie algebraiczne ..
a) liczba o 5 większa od iloczynu liczb x i y
b) liczba o 3 mniejsza od kwadratu liczby a
c) 12 % liczby k
d) liczba o 25 % większa od liczby x
8 gru 21:49
Lukas: dobra ja sie podejme
8 gru 21:53
Oloo: czekam na odp
8 gru 21:54
Lukas: a) x*y = z+5 ale ze odwrotne to nie wiem jak to interpretowac
8 gru 21:55
Godzio:
| | 1 | |
a) xy + 5 ⇒ odwrotna: |
| |
| | xy + 5 | |
| | 1 | |
d) 125%x = 1,25x ⇒ |
| = ... |
| | 1,25x | |
8 gru 21:57
Oloo: ehh .. rozumiem
8 gru 21:57
Lukas: b) a2= b − 3
c) 0,12k = p
d) 1,25x = y
8 gru 21:57
Lukas: aha no tam godzio lepiej wytlumaczyl bo u mnie wprowadzilem dodatkow jeszcze po jednej zmiennej
zalezy kto czego oczekuje czy w postaci rownania czy nie
8 gru 21:59
Oloo: a nie mozna zapisac tego bardziej jasno ?
8 gru 22:03
Oloo: zrozumiełam
8 gru 22:15