układ równań
Oloo: rozwiąż układy równań :
a) x+5y=8
2x−y=5
b) x−y=3
3(x−2)=2x+y
8 gru 21:53
Lilija: Zrobię punkt a). Punkt b) będzie podobnie.
a)z pierwszego: x=8−5y
do drugiego:
2x−y=5
2(8−5y)−y=5
16−10y−y=5
−11y=−11
y=1
czyli x=8−5y=8−5=3
8 gru 22:18
Oloo: dziekujee !
8 gru 22:21
Oloo: nie mam pojecia jak zrobić b) .. no coz
8 gru 22:24
Kara: jeszcze mam pytanko przed rozw. ktora klasa jestes?
8 gru 22:33
Kara: jeszcze mam pytanko przed rozw. ktora klasa jestes?
8 gru 22:33
Oloo: 1 gim
8 gru 22:33
mila: Oloo od kiedy w 1 gimnazjum są układy równan
8 gru 22:37
Kara: a wiec...
x−y=3
3x−6=2x+y
x=3+y
x−6=y
3+y−6=y
−3=2y
y=−2/3
8 gru 22:38
Oloo: y= 23 ?
8 gru 22:48
Lilija: x−y=3
3(x−2)=2x+y
y=x−3
3x−6=2x+x−3
−6=−3
Mnie wychodzi sprzeczność
8 gru 22:51
Oloo: ale spojrz nie przenoszac nie zmienilas znaku
.. sprawdz
8 gru 22:54
Lilija: w którym miejscu, bo jakoś nie widzę tego błędu
8 gru 22:56
Kara: sorki tam nie zmienilam znaku i wyjdzie tez sprzecznosc czyli −6=−3
8 gru 22:57
Lilija: Kara się pomyliła
3+y−6=y
tu y się skróci
8 gru 22:58
Lilija: Widocznie to wpływ późnych godzin wieczornych...
8 gru 22:58
Oloo: czyli y = 0 ?
8 gru 23:02
Lilija: nie, y ∊ zb. pustego
8 gru 23:04