..
Kostek: Dana jest funkcja f(x)=x2−kx−2k2.Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru k, dla których
funkcja ma dwa różne miejsca zerowe mniejsze od 6
mam takie założenia jak:
f(x)= {Δ>0 −> ?
{f(6)>0 −> k∊(−6,3)
{xw<6 −> ?
i zrobiłem tylko drugie z tych założeń,niestety nie wiem jak zrobić to pierwsze,bo delta źle mi
wychodzi i nie wiem jak zrobić trzecie założenie czyli: xw<6
pomoże mi ktoś w tym?
8 gru 20:08
magda: a=1 b=−k c=−2k2
Δ=(−k)2−4(−2k2)=k2+8k2=9k2
√Δ=3k
8 gru 20:13
8 gru 20:14
Kostek: dzięki wielkie
8 gru 20:24