Czy ta nierówność trygonometryczna jest dobrze?
bardot: Czy ta nierówność trygonometryczna jest dobrze?
| | π | | √2 | | π | |
sin (x − |
| ) < |
| ; t=x − |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | π | | 3π | |
t1= |
| +2kπ ⋁ t2= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | 7π | | 13π | |
x1= |
| +2kπ ⋁ x2= |
| +2kπ |
| | 12 | | 12 | |
| | −13π | | 7π | |
x∊ ( |
| +2kπ ; |
| +2kπ ) |
| | 12 | | 12 | |
8 gru 17:54
M4ciek:
Wydaje mi sie ,ze nie mozna tak sobie "t" podstawic.
8 gru 17:55
bardot: zawsze tak robiłem w takich przypadkach i niby wychodziło
8 gru 18:20
M4ciek: To jak odp. sie zgadza to pewnie mozna
8 gru 18:21
Grześ: | | π | |
zazwyczaj w trygonometrii za wyrażenie x− |
| powinno powstawiać się α,β... |
| | 3 | |
To po prostu wtedy lepiej wygląda
8 gru 18:22
Grześ: podstawiać*
8 gru 18:22
M4ciek: W sensie z wzoru :
sin(α−β) = ....
8 gru 18:25
ArekB: Nie można sobie tak o "t" podstawić, bez założenia, że t do czegoś należy... Bo na razie
zrobiłeś funkcję od t, które może być wszystkim...
8 gru 18:25
bardot: | | −11π | | 7π | |
no właśnie w odpowiedziach jest: x∊( |
| +2kπ; |
| +2kπ) |
| | 12 | | 12 | |
8 gru 18:26
bardot: ok oczywiście t∊<−1;1>
8 gru 18:27
TOMM: Skoro druga liczba się zgadza to w pierwszej może jest błąd rachunkowy, przelicz to jeszcze raz
8 gru 18:34
Godzio:

W tego typu równaniach nie ma potrzeby robić podstawienia, najpierw rozwiązujemy równanie żeby
otrzymać punkty przecięcia:
| | π | | π | | π | | 3π | |
x − |
| = |
| + 2kπ lub x − |
| = |
| + 2kπ |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
| | 7π | | 13π | |
x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 12 | | 12 | |
Teraz szkicujemy sobie wykres,
| | 13 | |
przesuwamy sobie punkt przecięcia |
| π o jeden okres do tyłu: |
| | 12 | |
| | 11 | | 7 | |
I odpowiedź: x ∊ (− |
| π + 2kπ, |
| π + 2kπ) |
| | 12 | | 12 | |
8 gru 18:45
bardot: wielkie dzięki Godziu
8 gru 18:48
Kamyk: czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
8 gru 18:52