wielomiany
miki : Proszę o pomoc

!
Znajdź sumę współczynników wielomianu :
W(X) = (4x
4−7x
2+2)
2006 −3(2x
3+6x
2−9)
2005
= potęga
Z góry dzięki

8 gru 17:46
Tragos: suma współczynników wielomianu = W(1)
8 gru 17:47
miki : a dlaczego w (1) , BO KOMPLETNIE NIE ROZUMIEM , dzięki
8 gru 17:49
aga116: podstaw sobie za x 1
8 gru 17:51
miki : to zawse musi się wtedy równać zero tak

? ,d dzięki
8 gru 17:52
Tragos: niee... jak porównujesz do 0 to wtedy obliczasz pierwiastki wielomianu, a tu masz obliczyć sumę
współczynników wielomianu, czyli oblicz W(1), w miejsce x wstawiasz 1
8 gru 17:53
miki : ok, dzięki
8 gru 17:55
aga116: masz np:W(x)=ax3+bx2+cx+d
a,b,c,d→wspolczynniki tego wielomianu,
masz policzyc ich sume i dlatego wstawia sie w miejsce x 1
8 gru 17:55
miki : już rozumiem


dzięki bardzo


!
8 gru 17:59