zad
andrzej: Witam prosze o pomoc z tym zadaniem
Dla jakich wartosci m wykresy funkcji: f(x)=(1−1/2m)x−5 i g(x)=(2/3m−1)x+3 są:
a)prostymi rownoleglymi
b)prostymi prostopadlymi
c)prostymi przecinającymi
8 gru 23:00
Godzio:
| | 1 | | 2 | |
a) 1 − |
| m = |
| m − 1 ⇒ m = ... |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
b) (1 − |
| m)( |
| m − 1) = −1 ⇒ m = ... lub m = ... |
| | 2 | | 3 | |
c) f(x) = g(x) ⇒ m ∊ R − { ... } −−− m nie może doprowadzić do sprzeczności
8 gru 23:03
Godzio: właściwie c) to po prostu
| | 1 | | 2 | |
1 − |
| m ≠ |
| m − 1 bo nie mogą być równoległe |
| | 2 | | 3 | |
8 gru 23:03
andrzej: Witaj,nie bardzo rozumiem jak ty to napisales.Da się napisać jakoś jaśniej
8 gru 23:08
andrzej: podbijam
8 gru 23:24
8 gru 23:27
andrzej: Eh sushi, ja to wszystko czytalem,pomimo tego dalej troche nie rozumiem
8 gru 23:30
sushi_ gg6397228:
ile w zadaniu wynosi "a" dla funkcji f(x)
8 gru 23:30
sushi_ gg6397228:
masz funkcje postaci y=a*x + b
8 gru 23:31
andrzej: No 1−1/2m
8 gru 23:34
sushi_ gg6397228:
dla funkcji g(x) "a" wynosi ...
8 gru 23:35
mila: y=ax+b
np masz prostą y=3x−4 proste do niej prostopadłe maja a=3 np y=3x+2 albo
y=3x+7 a także y=3x −4 itd
Twoje a=1−1/2m a w drugiej prostej 2/3m−1 skoro miały być równoległe to a=a
czyli 1−1/2m=2/3m−1
| | −1` | |
jeżeli masz proste prostopadłe np y=3x+4 to proste do niej prostopadłe musza miec a= |
| |
| | 3 | |
czyli jedna ma przy x a druga −1/a
8 gru 23:52
mila: y=ax+b
np masz prostą y=3x−4 proste do niej równoległe maja a=3 np y=3x+2 albo
y=3x+7 a także y=3x −4 itd
Twoje a=1−1/2m a w drugiej prostej 2/3m−1 skoro miały być równoległe to a=a
czyli 1−1/2m=2/3m−1
| | −1` | |
jeżeli masz proste prostopadłe np y=3x+4 to proste do niej prostopadłe musza miec a= |
| |
| | 3 | |
czyli jedna ma przy x a druga −1/a
8 gru 23:53