matematykaszkolna.pl
Pomoc w pochodnych złożonych więcej niz 2 razy Rad: Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na tym forum i chciałbym zaczerpnąć pomocy. Mam problem z obliczaniem pochodnej funkcji złożonej, a mianowicie ze zrozumieniem ile razy funkcja ta jest złożona. Np. w tym zadaniu widze, że funkcja jest 3 razy złożona: f(x) = ln(ln(lnx)) pierwsze: lnx gdzie x = (ln(lnx)) drugie: lnx gdzie x = (lnx) trzecie: lnx Podstawiam do wzoru i liczę. Lecz w tym zadaniu: https://matematykaszkolna.pl/strona/2160.html (podaje link bo nie wiem jak zrobic pierwiastek pod pierwiastkiem pod pierwiastkiem) W moim rozwiązaniu pierwsze 3 są dobrze, lecz ja dodaje jescze czwarte i piąte, które jest błędne: pierwsze: to najwiekszy pierwiastek a jego x to to wszystko co jest pod nim drugie: to cosx −(minus) drugi pierwiastek gdzie za x podstawiam to wszystko co jest pod nim (cosx przekształcam na −sinx) trzecie: to pod pierwiastkiem x + 33 czwarte: x + 33 (juz nie pod pierwiastkiem). piąte: 3 lub 33 już sam nie wiem. Szukalem w wielu miejscach, ale większość jest napisana tak, że nie wiem dokładnie o co chodzi. Chciałbym poprostu zrozumiec jak rozgraniczać te złożenia zeby przypadkiem nie wyszło mi 4 lub 5 tam gdzie są 3. Mam nadzieje że te moje wypociny są zrozumiałe. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
8 gru 19:05
Rad: :(
8 gru 20:32