ehh ;((
Oloo: aa pomocy siedze nad tym zadaniem juz 30 min i nie umiem go rozwiazac

.. sprawdz czy para
liczb x = −3 i y = 9 jest rozwiazaniem ukladu rownan :
x+y2 −
x3 =4
x−y2 +
y3 = −3
8 gru 22:58
sushi_ gg6397228:
podstawiasz pod x=−3 a pod y=9 i patrzysz czy lewa strona=prawa strona
8 gru 23:01
Ja: Podstawisz i sprawdzasz czy zachowana jest równość, pamiętając oczywiście o nawiasach i
kolejności wykonywania działań.
8 gru 23:02
Lilija: Podstawiasz :
3+1=4
prawda
drugie równanie:
−6+3=−3
prawda
czyli ta para liczb spełnia podany układ równań
8 gru 23:03
Ja: dla podpowiedzi dodam że oba równania są spełnione.
8 gru 23:03
Oloo: nie rozumiem 2 rownania
8 gru 23:09
Lilija: tak samo podstawiasz:
−6 + 3 = −3
8 gru 23:13
Oloo: dlaczego + 3 skoro minus i plus daje minus ?
8 gru 23:21
mila: | | y | |
w tym równaniu jest + |
| czyli −3 −6−3≠−3 |
| | x | |
8 gru 23:28
8 gru 23:31
Oloo: rowna sie .. − 7
8 gru 23:31
mila: fakt jest y/3= 9/3=3
−6+3=3
3=3
lewą liczysz i sprawdzasz czy wychodzi tyle co po prawej
8 gru 23:38
Oloo: ale ma sie rownac −3, a nie 3
8 gru 23:41
Oloo: juz rozumiem !

D
8 gru 23:44