| x | x | 5 | ||||
Rozwiąż równanie: sin4 | + cos4 | = | ||||
| 3 | 3 | 8 |
| x | x | |||
cos2 | = 1 − sin2 | |||
| 3 | 3 |
| x | x | |||
cos4 | = (1 − sin2 | )2 | ||
| 3 | 3 |
| x | ||
otrzymasz równanie dwukwadratowe wystarczy, że zrobisz podstawienie sin2 | = t i t∊<0,1> | |
| 3 |
| x | x | x | x | 5 | ||||||
(sin2 | + cos2 | )2 − 2sin2 | sin2 | = | /*2 | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 8 |
| x | x | 5 | ||||
2 * 1 − 4sin2 | sin2 | = | ||||
| 3 | 3 | 4 |
| x | x | 2x | ||||
4sin2 | sin2 | = sin2 | ||||
| 3 | 3 | 3 |
zawsze mnie czymś zakasuje
To pociągne to dalej,
| 2x | 5 | |||
2 − sin2 | = | /*2 | ||
| 3 | 4 |
| 2x | 5 | |||
4 − 2sin2 | = | |||
| 3 | 2 |
| 2x | 5 | |||
3 + 1 − 2sin2 | = | |||
| 3 | 2 |
| 4x | 5 | |||
3 + cos | = | |||
| 3 | 2 |
| 4x | 1 | |||
cos | = − | |||
| 3 | 2 |