relacje zbiorów
yyy: RE− relacja
RE⊂RxR
sprawdzić czy relacja R={(x,y): y=tgx} jest zwrotna, symetryczna, przechodnia
8 gru 18:30
aga116: zwrotnosc:
∀x xRx
x=tgx
| | π | | π | |
kontrprzyklad: tg |
| ≠ |
| |
| | 6 | | 6 | |
symetrycznosc
∀x,y xRy⇒yRx
y=tgx⇒x=tgy znajdz kontrprzyklad
przechodniosc(sprobuj sam/a)
∀x,y,z xRy ∧yRz⇒xRz
8 gru 18:41
yyy:
mhm, rozumiem
a jesli jest R={(x,y): 2≤|x−y|≤5}
8 gru 18:47
aga116: glownie chodzi o to ze masz definicje i po prostu podstawiasz

w tym przypadku gdy np mamy
zwrotnosc to masz tak:
(w miejsce y podstawiasz x)
2≤|x−x|≤5⇒2≤0≤5 co jest sprzeczne
i zgodnie z definicjami postepujesz w kolejnych przypadkach
8 gru 18:51
yyy: czyli symetryczność
2≤|x−y|≤5 ⇒ 2≤|y−x|≤5
kontrprzykład 2≤|2−1|≤5 ≠ 2≤|1−2|≤5 ?
8 gru 18:55
aga116: zly kontrprzyklad bo patrz wedlug twojego masz:2≤1≤5 co jest zle szukaj dalej
8 gru 18:56
yyy: ale to nie wyjdą różne, czyli że jest symetryczna?
8 gru 19:00
aga116: patrz:
x=4
y=1 teraz sprobuj
8 gru 19:01
yyy: 2≤|4−1|≤5 ⇒ 2≤|1−4|≤5
2≤3≤5 prawda?
8 gru 19:03
aga116: tak

czyli z prawdy wynika falsz co daje nam falsz i masz gotowy kontrprzyklad
8 gru 19:04
yyy: ale czemu fałsz?
8 gru 19:06
aga116: sory moj blad

zapomnialam o wartosci bezwzglednej
8 gru 19:07
aga116: jest symetryczna
8 gru 19:08
yyy: ooo
dzięki

mam pytanie, mogłabym napisac kilka przykładów a Ty rzucisz okiem?
8 gru 19:09
aga116: jasne
8 gru 19:09
yyy: ok

to piszę
8 gru 19:10
yyy: jeszcze do tego przykładu przechodniość
2≤|x−y|≤5 i 2≤|y−z|≤5 ⇒ 2≤|x−z|
kontrprzykład
2≤|3−7|≤5 i 2≤|7−11|≤5 ⇒ 2≤|3−11|≤5 sprzecznosc
nie jest przechodnia
8 gru 19:14
aga116: tak
8 gru 19:15
yyy: relacja x2+(y−2)2>4
sym
x2+x2−4x>0
2x(x−2)>0 sprzecznosc
kontrprzykład
2(1−2)>0
−2>0 sprzecznośc
8 gru 19:16
aga116: tak
8 gru 19:18
yyy: chyba rozumiem

x
2+y
2−4y>0
y
2+x
2−4x>0
prawda
jest symetryczna
8 gru 19:20
yyy: x2+(y−2)2>4 i y2+(z−2)2>4 ⇒ x2+(z−2)2>4
prawda?
8 gru 19:22
aga116: falsz
8 gru 19:27
yyy: dlaczego fałsz?
8 gru 19:28
aga116: x=0
y=−5
z=0
8 gru 19:32
aga116: bo w ostatnim masz: 4>4 co daje sprzecznosc
8 gru 19:33
yyy: hmm
w takim razie to tyle z relacji
może jakoś dam rade
dziękuje za pomoc
8 gru 19:34
aga116:
8 gru 19:35