Kid: Jeszcze jedno z Trygonometrii...
Wyznacz zbiór wartości oraz dziedzinę następującej funkcji:
y=tgx+ctgx ,
| | π | |
zał: x≠ |
| +kπ , x≠kπ (są one policzone odpowiednio dla sinx≠0 i cosx≠0) |
| | 2 | |
i co dalej z tym?
y=tgx+ctgx
| | sinx | | cosx | |
y= |
| + |
| // wspólny mianownik itd. podstawiam z jedynki |
| | cosx | | sinx | |
trygonometrycznej
| | π | | π | |
y=cosxcos |
| cosx+sin |
| sinx // a dalej? |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 19:53
Kid: Little help please...
8 gru 20:12
Kid: doszedłem do tego:
| | π | | π | |
y= cos2xcos |
| + sinxsin |
| |
| | 2 | | 2 | |
y= cos
2x*0 + sinx*1
y=sinx
ZW : <−1,1> ?
8 gru 20:15
8 gru 20:16
Kid: ale skąd Ci się to wzięło? Gdzie mam błąd?
8 gru 20:19
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
cos x* sin x= |
| sin 2x −−> wzory podwojonego kąta sie kłaniaja |
| | 2 | |
8 gru 20:21
Kid: Wybacz Sushi, ale nie mam pojęcia skąd to masz, co napisałeś. Nie widzę niczego takiego w
swoich obliczeniach...
8 gru 20:31
sushi_ gg6397228:
policz swoja 9 linijke w pierwszym poscie
| | 1 | | 2 | |
zapisales Y= |
| wiec ja pisze === |
| . KROPKA. |
| | sin x* cos x | | sin 2x | |
8 gru 20:34
Kid: ah.. bo tyś to sobie przekształcił… teraz to widze. i co mam z tym dalej tam zrobić? Trzeba
określić zbiór wartości, ? Mam to znowu przekształcić z powrotem?

Nie wiem...
8 gru 20:45
Kid: dobra już mam wynik , sprawdzi ktoś? :
ZW: < −2, 2>
8 gru 20:57
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
jak sinus wynosi |
| to ile wyniesie y=...  |
| | 20 | |
8 gru 21:01
Kid: nie rozumiem?
8 gru 21:14
8 gru 21:16
Kid: sin15 = 0,2588 ? wg tablic.
8 gru 21:27
Godzio:
| | 1 | | 2 | |
sin2x = |
| ⇒ y = |
| = 10 ∉ Twojego ZW teraz wiesz o co chodzi ? |
| | 5 | | | |
8 gru 21:29
sushi_ gg6397228:
x=15 stopni
| | 1 | |
sin 2x= sin 30 stopni = |
| |
| | 2 | |
8 gru 22:03