matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tt
tttt:
∫
x
x
2
−2x−3
=
8 gru 14:37
aga116:
x
x
∫
dx=∫
dx=*
x
2
−2x−3
(x+1)(x−3)
x
A
B
Ax−3A+Bx+B
=
+
=
(x+1)(x−3)
(x+1)
(x−3)
(x+1)(x−3)
(A+B−1)x−3A+B=0⇒A=
1
4
i B=
3
4
1
4
3
4
*=∫
dx+∫
dx=
1
4
ln|x+1|+
3
4
ln|x−3|+c
x+1
x−3
8 gru 17:37