:(
Olaa: Oblicz, nie korzystając z tablic przybliżonych wartości funkcji trygonometrycznych, cos75stopni
i tg105stopni
8 gru 20:37
KM: cos75=cos(30+45)
tg105=tg(60+45)
I ze wzorów na cos i tg sumy.
8 gru 20:40
8 gru 20:41
Olaa: cos obliczyłam a tg chyba źle mi wyszedł bo wyszło mi:
√3+1/ 1−
√3
8 gru 20:51
Eta:
tg105
o= tg(180
o−75
o) = − tg75
o= − tg( 45
o+30
o)
| | tgα+tgβ | |
tg( α+β)= |
|
|
| | 1−tgα*tgβ | |
| | tgα+ tgβ | |
−tg( α+β = |
|
|
| | tgα*tgβ −1 | |
zatem:
| | L | | √3+3 | | 3 | | √3+3 | | (√3+3)2 | |
|
| = |
| * |
| = |
| = |
| = ........ |
| | M | | 3 | | √3−3 | | √3−3 | | −6 | |
8 gru 21:09