sześćienna kostka
Ania : Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie?
Symetryczna, sześcienna kostka ma trzy ściany niebieskie, jedną czerwoną, jedną zieloną i jedną
czerwono−zielono−niebieską. Doświadczenie losowe polega na jednokrotnym rzucie tą kostką.
Oblicz prawdopodobieństwo:
a) otrzymania ścianki z kolorem zielonym
b) otrzymania ścianki z kolorem niebieskim lub zielonym
c) nieotrzymania ścianki z kolorem czerwonym
8 gru 19:38
konrad509: a) 1/6
b) 4/6
c) 5/6
8 gru 19:47
Osker:
to najprosciej rozpisac sobie wszystkie mozliwosci:
1.Niebieska strona
2.Niebieska strona
3.Niebieska strona
4.Czerwona strona
5.Zielona strona
6.Czerwona,Zielona,Niebieska strona
Więc wszystkich możliwosci jest 6 więc Ω=6
N=4 bo są 4 możliwosci ze wypadnie kolor niebieski
C=2 dwie mozliwosci koloru czerwonego
Z=2 i dwie zielonego
Prawdopodobienstwo P=Zdarzenie/Ω
a)4/6
b)5/6
c)4/6
Konrad nie wziales pod uwage ze ostatnia scianka jest 3roj−kolorwa
8 gru 19:50
Osker: a) 2/6* przepraszam policzylem do niebieskiego
8 gru 19:50
konrad509: Aa, faktycznie...
8 gru 19:53