doprowadzenie nierówności do najprostrzej postaci
kacha1994: dla podanych wartości x poniższe wyrażenia zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej i
doprowadź do najprostszej postaci.
a) x∊(−
∞;−3):Ix+2I−Ix−1I=
| | x−1 | |
b)x∊(1;5):Ix−5I− |
| +Ix+5I |
| | Ix−1I | |
8 gru 23:19
Eta:
a) podstawiając do modułu za x liczby ujemne mniejsze od −3
otrzymasz pod obydwoma modułami liczbę ujemną
zatem opuszczając moduł zmieniamy znaki pod tymi modułami otrzymując:
−x −2 −( −x +1)= −x −2 +x −1= .........
b) podobnie wybierz za x liczbę np x= 4
8 gru 23:44
Eta:
b) pod modułem |x−5| otrzymasz liczbę ujemną, czyli opuszczając moduł zmień znaki
pod | x −1| otrzymasz liczbę dodatnią, czyli opuszczając tem moduł nie zmieniasz
znaków
pod | x+5| też bedzie liczba dodatnia, czyli opuszczając ten moduł nie zmieniaj
znaków
napisz co otrzymałaś, sprawdzę
8 gru 23:48