Wyrazenia algebraiczne
Oloo:

Oblicz długość szesciokata foremnego przedstawionego na rysunku .. na rysunku pisze ze jesden
bok ma .. 2y+7, a ta linia w srodku ma 3y+21
8 gru 21:45
mila: wiesz z ilu i jakich trójkątów składa sie sześciokat foremny?
8 gru 21:50
Magda: z tego co mi się wydaję będzie tak
a=2y+7
d=3y+21
z własności wynika że d=2a, czyli 3y+21=2*(2y+7) a reszta to już obliczenia
8 gru 21:50
Oloo: z 6 rownno bocznych trojkatow
8 gru 21:55
Oloo: moge prosic o obliczenia ?
8 gru 21:56
Magda: 3y+21= 4y+14
−y= −7 |*(−1)
y=7
a= 2*7+7= 21
d= 3*7+21=42
O= 6*21=126
chyba tak ale nie jestem w 100% pewna
8 gru 21:58
Oloo: kk dziekujee
8 gru 21:59
mila: czyli długośc boku a=2y+7 przekatna ma długośc 2a=3y+21 /:2
a=1,5y+10,5
a=a czyli 2y+7=1,5y+10,5
skoncz
8 gru 21:59
Magda: cóż masz dwie możliwości pokazane ale z tego co widzę to wynik bedzie taki sam
8 gru 22:05
Oloo: jaki jest wynik ?
8 gru 22:06
Magda: ja CI rozpisałam wcześniej a to co napisała mila tez jest poprawnie tylko że inne rozumowanie a
wynik taki sam
8 gru 22:08
Oloo: wynik to 126 ?
8 gru 22:09
Magda: to jest długość tego sześciokąta chyba

tak jak mówiłam nie jestem pewna
8 gru 22:12
Magda: ale na to właśnie wychodzi
8 gru 22:12
Oloo: ahaa dzieki wielkie
8 gru 22:16