Całki - przez podstawienie
Ania: Witam. Mam problem z 2 przykładami całek, które należy obliczyć za pomocą podstawienia:
b) ∫e
2x2+lnx dx
Zaczęłam te przykłady tak:
1+2
√x = t
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx * ∫3* |
| dx = ∫ |
| * 3∫dt |
| | √x(1+2√x)4 | | (1+2√x)4 | | √x | | t4 | |
... czy dobrze to robię?
b) ∫e
2x2+lnx dx = ∫e
2x2 dx * ∫e
lnx dx =
2x
2 = t
4x(dx)= dt
| | 1 | |
xdx= |
| dt ... nie wiem czy dobrze podstawiam w tym przykładzie i co dalej? |
| | 4 | |
8 gru 11:36
aga116: zauwaz ze e
lnx=x a potem to idzie z podstawienia
8 gru 11:42
Ania: | | 1 | | 1 | |
nie rozumie skąd, przecież całka z lnx = |
| , więc nie powinno być elnx = e |
| ? |
| | x | | x | |
8 gru 11:53
aga116: alogax=x
wiec elnx=elogex=x
8 gru 11:57
aga116: i masz potem ∫xe2x2dx i stosujesz podstawienie
8 gru 11:58
Ania: ok, już wiem skąd, dzięki
8 gru 12:06