wzory vietta
already: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 −mx + m2 − 2m + 1= 0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste których suma jest o jeden większa od ich iloczynu?
założenia delta > 0
x1+x2 + 1 = x1 x2
czyli
m2 − 2m +1 = m+1
m2 − 3m = 0
m=0 lub m=3
dlaczego w odpowiedziach mam m=1?
8 gru 16:27
Tragos: a nie czasem x
1 + x
2 − 1 = x
1 * x
2?
wyjdą ci z tego dwie opcje, m = 1 lub m = 2, rozwiąż deltę do końca, odrzucisz wtedy m = 2 i
wychodzi m = 1
8 gru 16:34
already: a założenia do tego zadania "Dla jakich wartości parametru a równanie 2ax2 −(a+2) +1=0 ma dwa
pierwsiatki , których suma jest liczbą z przedziału <−1;1>
delta >0
x1+x2=0
a różne od zera
i coś jeszcze?
8 gru 16:43
8 gru 16:45
mac:
x1 + x2 ≥ −1
x1 x2 ≤ 1
a≠0
8 gru 16:50
mac: Poprawka:
x
1 + x
2 ≤ 1
zapomniałem o "+"
8 gru 16:52
Tragos: 2a ≠ 0 − ten warunek jest po to, aby można mówić w ogóle o funkcji kwadratowej (a ona tu jest
potrzebna, bo mamy mieć dwa pierwiastki)
zauważ, że jest napisane dwa pierwiastki, nie dwa różne, więc może być jeden pierwiastek, ale
dwukrotny, czyli
Δ ≥ 0
suma pierwiastków jest liczbą z przedziału <−1, 1>
{ x1 + x2 ≥ −1
{ x1 + x2 ≤ 1
8 gru 16:52