są to równania wielomianów
Kinga: Bardzo proszę o pomoc, bo nie mam już kompletnie pojęcia jak to zrobić

a) (x
2 + x)
4 − 1= 0
b) (x
3 − 5)
2 − 36= 0
c) x
4 −(3x
2 + 2)
2 =0
d) (8x
2 −4x) (9x
2 + 30x + 25)= 0
e) (9x
2 − 16) (4x
2 +8) (x
3 − 8)=0
Z góry dziękuję
8 gru 20:35
nikka: e) (3x−4)(3x+4)(4x2+8)(x−2)(x2+2x+4) = 0
dla każdego x∊R 4x2+8 > 0,
czyli
3x−4 = 0 lub 3x+4 = 0 lub x−2 = 0 lub x2+2x+4 = 0 (Δ<0, nie ma rozwiązania)
x = ... lub x = .... lub x = ...
8 gru 21:14
nikka: x2 to x2
8 gru 21:14
Kinga: Dziękuję bardzo
8 gru 21:17
nikka: d) 4x(2x−1)(3x+5)2 = 0
dokończ...
c) (x2)2 − (3x2+2)2 = 0
(x2−(3x2+2))(x2+(3x2+2)) = 0
(−2x2−2)(4x2+2) = 0
−2x2 − 2 = 0 lub 4x2+ 2 = 0
x2+1 = 0 lub 4x2+ 2 = 0
dla każdego x∊R x2+1 > 0 i dla każdego x∊R 4x2+2 > 0 czyli równanie nie ma rozwiązania
8 gru 21:25
nikka: d) 4x(2x−1)(3x+5)2 = 0
dokończ...
c) (x2)2 − (3x2+2)2 = 0
(x2−(3x2+2))(x2+(3x2+2)) = 0
(−2x2−2)(4x2+2) = 0
−2x2 − 2 = 0 lub 4x2+ 2 = 0
x2+1 = 0 lub 4x2+ 2 = 0
dla każdego x∊R x2+1 > 0 i dla każdego x∊R 4x2+2 > 0 czyli równanie nie ma rozwiązania
8 gru 21:25