matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.4.2010
Zadania
Odp.
8
Keisim:
:::rysunek::: Witam, znów mam problem z zadaniem...
4
Arystofanes:
ciekawe : udowodnij, że trójkąt, którego kąty α, β, γ spełniają warunek
5
Beata:
W trójkącie prostokątnym kąt α jest kątem ostrym i sin α =
1
3
. Wiedząc że przeciwprostokątna ma długość 9 cm oblicz długość pozostałych boków tego trójkąta
3
zimorodek:
w której klasie odchylenie standardowe jest większe? uzasadnij.
8
zimorodek:
treść brzmi: Obj. ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa24 cm
2
a jego pole podstawy 9cm
2
. Wyznacz miarę kąta α nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
2
kamila:
zbadaj wzajemne położenie trzech punktów A(−2,1) B(1,4) C(4,−1) na płaszczyźnie. w sumie to poobliczalam proste ab bc i ac ale co dokladnie musze zrobic ?
1
kamila:
Rozwiąż graficznie układ nierówności x
2
/9+y
2
/25≥1
2
Daria.....:
trzeci wyraz ciagu geometrycznego jest rowny4 a piaty wyraz tego ciagu jest rowny 1 , Zatem pierwszy wyraz tego ciagu jest rowny...........
4
***kiełbasa***:
Eto
,
kalafiorowa
,
Jack
proszę o pomoc w zadaniu dodanym przez ***kiełbasa*** marzena, syllabi, ami, aga, kamilka, znaczek, rafii, julinka, , papoot, G, macias, sosna, ,
2
zimorodek:
oblicz ile wyrazów ciągu określonego wzorem an= 2n+7 jest mniejszych od 100.
1
syllabi:
:::rysunek::: Z pewnego prostokąta odcięto kwadrat i otrzymano prostokąt podobny do danego prostokąta. Oblicz
2
SABINKA:
Prosta L ma rownanie y =2x−11. Wskaz rownanie prostej rownoleglej do L
?
8
***kiełbasa***:
Pomagam, ale sama również proszę o pomoc
dlaczego moje rozwiązanie nie daje dobrego wyniku?
3
Gosia:
Dane są punkty: A(1,3) B(5,1) C(4,4) a) znajdź równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka A
3
Paweł:
Zapisz w notacji wykładniczej: a) 7,5 x 10
22
= ............. x 10
23
2
MONIA:
w trapezie o katach ostrych 60 stopni i 30 stopni wpisano kolo o polu 36 pi oblicz pole i obwod trapezu.
13
sosna:
Funkcja kwadratowa określona jest wzorem f(x)= x
2
+ bx+c .wyznacz współczynniki b i c, jeżeli wykres funkcji f jest symetryczny względem prostej o równaniu x= −1 oraz punkt P= (−3,12)
1
jak to zrobić pomocy Jogi:
Jaka jest najmniejsza liczba składająca się z samych jedynek (w zapisie dziesiętnym), która jest podzielna przez 99
5
ANECZKA:
JAKI MA WSPOŁRZEDNE ......środek S okregu o rownaniu x
2
+y
2
+4x−6y−221=0
1
kasieńka:):
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a piąty wyraz tego ciągu jest równy 1. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy:
17
szukam pomocnika:
szukam experta w/s statystyki...
1
Agnes:
Rozwiąż równanie 2*2
3
*2
5
*...*2
2a−1
=16
36
, gdzie nεN. Proszę pomoc
4
ela:
Funkcja f opisana jest wzorem f(x)= −(x−1)(x+3) dla x ≤ −1 x
2
+3 dla x> −1 ile miejsc zerowych ma funkcja ? np 1, 2, 3, 4,
2
Kamila:
Bardzo proszę o pomoc
Sporządź wykres funkcji liniowych:
1
Asia:
Zbadaj monotoniczność ciągu a
n
=3/n+1
1
Linek:
Zdaje mi sie ze zadanie jest źle skonstruowane i dlatego mi nie wychodzi>
1
ela:
x
2
−1
liczba punktów wspólnych wykresu funkcji wymiernej f(x)=
z osią OY jest równa:np;3
x
,2, 1. 0.
1
plis:
Akwarium MArka ma wymiary 5dm, 8dm, 6dm. Marek wlewa do niego wodę przepływającą przez kran z szybkością 8dm
3
na minutę. Do jakiej wys woda w akwarium będzie sięgać po 10 min.?
2
Paweł:
1. 3 mole gazu doskonałego zajmują objętość 100 dm
3
pod normalnym ciśnieniem. Jaka jest temperatura tego gazu?
1
eluń:
Jajo strusia jest ok. 3 razy dłuższe od jaja kury. Jeżli założyć, że żółtka tych jaek mają kształt kul podobnych w skali 1:3, to ile razy żółtko w strusim jaju ma obj większą niż żółtko
1
ela:
Zbiorem wartości funkcji f jest przedział <−4,7> Zatem zbiorem wartości funkcji g(x)=f(x) −3 jest przedział np do wyboru ;;<−7,4> <−1,10> <−3,+
∞
) (−
∞
,−3>
3
Ala:
Mam wykazać, że m=
√
12−2
√
11
−
√
11
jest wymierna
0
pierwszak:
Turyści wybrali się w rejs po jeziorze. Wypożyczyli 6 kajaków i 2 żaglówki. Do przystani kajakarze wrócili po trzech godzinach, a żeglarze po czterech. Za wypożyczenie sprzętu
0
pierwszak:
Marcin przebywa autobusem 3/4 drogi do jeziora, a pozostałą część piechotą. Oblicz odległość między domem Marcina, a jeziorem, jeżeli trasa, którą przebywa pieszo, jest o 8 km króttsza
1
pierwszak:
Filip wie, że elementraną jednostką informacji jest bit. Jeden bit informacji jest kodowany jedną z dwóch wartośći 1 lub 0. dwóm bitom odpowiadają cztery możliwości: 00, 01, 10, 11. Ile
0
Jogi:
Jaka jest najmniejsza liczba składająca się z samych jedynek (w zapisie dziesiętnym), która jest podzielna przez 99
2
kto mi pomoze Ala:
wskaz rownanie osi symetrii paraboli okreslonej rownniem y = −x
2
+4x−11
3
lok:
Kąt α jest ostry i sinα=3/4. Wówczas: a. α<30
0
MONIA:
w trojkacie rownoramiennym o podstawie 18 i kacie przy pdstawie alfa takim, ze cosα=3/5 wpisano kolo . oblicz promien tego koła.
2
ela:
obwód trójkąta ABC wynosi 24 cm .połączono środki boków tego trójkąta i otrzymano trójkąt A
1
,B
1
C
1
którego obwód jest równy: np:; 6 cm, 8 cm ,12 cm,18 cm
1
ela:
ILE WSPÓLNYCH PUNKTÓW MA PROSTA k;x+y+1=0 z okręgiem 0
1
:(x−1)
2
+(y−1)
2
=1 np;3 ,2 ,1, 0
2
Krysia:
Dla pewnego ciągu arytmetycznego S
1
0
= −37,5, a S
2
0
=25. Oblicz S
3
0
.
1
kasia:
ile trzeba wziąsć próby stopusrebra 0,940 i stopu pruby 0,800 żeby orzynmać 5,6 kg srebra proby 0,875
2
Ania:
Mam ogromną prośbę... Jutro mam pracę klasową z ciągów i nie potrafię rozwiązać jednego zadania bo takich na lekcji nie przerabialiśmy... Na pracy klasowej będzie bo Pan mówił. A więc:
0
dankaa1004:
Oblicz wysokość h trójkąta ABC poprowadzonej z wierzchołka B, gdy A= (5,5), B= (−2,4), C=(−1,−3)
3
ela:
Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x)=(2x
23
−3x
15
)
2010
(po uporządkowaniu ) wynosi np 0, −1 , 1 2
2033
3
2025
2
Piotr:
Jak przekształcić wzór żeby wyszło T? pV=nRT
1
kasia:
suma cyfr pewnej liczby dwucyrowej wynsi 14 znajdz te liczbe jeżeli wiadomo ze jestona mniejsza o 36od liczby otrzymanej z przestawienia jej cyfr
2
ela:
W trójkącie prostokątnym spadek wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną podzielił ją na odcinki długości 6,25 cm oraz 16cm zatem wysokość ma długość np; 15 cm. 20 cm, 22,25 cm
3
jak to rozwiazac MAJKA:
Wielomiany W(x)=ax(x+b)
2
i V(x)=x
3
+2x
2
+x
5
pppp:
suma długości i szerokości prostokąta wynosi 16,5 znajdż wymiary tegoprostokąta jeżelijego obwód jest róny 33 cm
2
kija:
w trapezie ABCD ramię AD i podstawa CD maja długość 6cm, a ramię BC i przekątna AC maja dlugosc 8cm. Oblicz dlugosc podstawy AB.
4
ela:
mam bardzo dużo testów do odrobienia czy ktoś może mi pomóc bardzo proszę
3
ela6:
Kąt α i β są kątami przyległymi.Kąt wyznaczony przez dwusieczne kątów α oraz β ma miarę . np 90
0
,,, 45
0
,,,60
0
a może różnią w zależności od miar kątów α iβ /// pomocy
1
alicja:
oblicz najmniejsza wartosc funkcji kwadratowej f(x)= x
2
−6x+1
2
ela4:
współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f(x)= −2(x−2)(x+4) są równe:np (−8,80) (1,10) ,,(3,14) (−1,18)
3
Ania:
4x
3
−6x
2
+2=0
1
kamil:
:::rysunek::: witam, potrzebuje malej podpowiedzi, mam trojkąt prostokątny, dane: BC=2 i sinα=1/4, musze
1
ela4:
1
2
1
Liczba
log 4+
log 8 jest równa np; log 8 ,32 ,
, 2
2
3
2
1
Nikita:
3
3
kinia:
Suma długości boków trójkąta i wysokości poprowadzonej do tego boku ma być równa 16. Jaką długość powinna mieć ta wysokość aby pole trójkąta było możliwie największe?
1
ela:
Iloczyn liczb5
10
*5
10
*5
10
*5
10
*5
10
można przedstawić w postaci
1
Nikita:
funkcja okreslona wzorem f(x) = x
2
+x−4 nie przyjmuje wartości:
0
jolka:
SZUKAM kogoś kto sprawdzi moje obliczenia ze statystki
2
kinia:
Oblicz najmniejszą i największa wartość funkcji kwadratowej y=3x
2
−5x+7 w przedziale <−1,2>
2
brg2104:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y zachodzi równość:
8
macias:
4sin(πx)=4x
2
−4x+5
0
kinia:
Oblicz najmniejszą i największa wartość funkcji kwadratowej y=3x
2
−5x+7 w przedziale <−1,2>
1
ela:
wartość wyrażenia(2
√
75
−
√
48
−3
√
27
)
2
jest równa :np279, 21, 591, 27 jak się to oblicza
6
Hania =):
Przekatna BD trapezu równoramiennego jest prostopadłą do ramienia AD oraz tworzy z podstawa trapezu kąt α, taki ze tgα= 1/3. Oblicz pole trapezu wiedząc, ze BD = 6.
0
aniaxx:
Pole kwadratu wpisanego w okrag o promieniu 4cm jest rowne,,
?
0
amelia:
rozwiązać nierówność:
t
2
−2t+1
≥0
t
5
Ania:
Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę... Jutro mam pracę klasową z ciągów i nie potrafię rozwiązać jednego zadania bo takich na lekcji
0
Maskotka:
2 wyraz ciagu arytm. jest równy 12, a trzeci jest równy 5. Wzrór na ogólny wyraz ciagu to:
0
kija:
w trapezie ABCD ramię AD i podstawa CD maja długość 6cm, a ramię BC i przekątna AC maja dlugosc 8cm. Oblicz dlugosc podstawy AB.
0
Kaligóla:
jesli przyprostokątne trójkata prostokątnego sa równe 6 i 3, a najmniejszy kąt ma miare α, to wyrazenie W = sinαcosα ma wartośc:
1
dankaa1004:
Jaka jest wartość tgα, jeżeli cosα =
1
3
i α ∊ (0;90stopni}
2
Agula:
Oblicz sumę stu najmniejszych dodatnich rozwiązań równania sin
3
x=sinx
0
Krysia:
Bardzo proszę o pomoc! Dla pewnego ciągu arytmetycznego S
1
0
= −37,5, a S
2
0
=25. Oblicz S
3
0
.
0
Kaligóla:
3 dana jest funkcja okreslona wzorem f(x) = ____ . Wartość tej funkcji w punkcie
√
5
−
√
2
0
MaryyLyn:
Objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego: a) krótsza przekątna długości 4 jest nachylona do podstawy pod kątem 70 stopni.
1
Drut o długości 27m pocięto na trzy części, których stosunek długości jest równy 2:3:4. Jaką długość ma najkrótsza z tych części?
1
Drut o długości 27m pocięto na trzy części, których stosunek długości jest równy 2:3:4. Jaką długość ma najkrótsza z tych części?
1
Martaa:
:::rysunek::: Na miejskim rynku ustawiono bardzo wysoka palme wielkanocna, ktorej cien mial 21 metrow. W tym
9
rafii:
Nie wiem jak się do tego zabrać i proszę o pomoc
y+5
y(y−2)(y+2)
0
Beata:
Wyśle zadanie na pocztę. Proszę to tabelka.
0
Kaligóla:
2
10
Kaligóla:
osia symetrii paraboli bedącej wykresem funkcji y=(x−5)(x+5) jest prosta o równaniu:
0
Beata:
ma ktoś czas na rozwiązanie zadania ze statystyki
ja nie mam pojęcia
0
nossek:
podstawa boczna stozka jest wycinek kola o kacie i promieniu l=9cm. Wyznacz kat α ,wiedzac ze podstawa tego stozka jest kolo o polu=86πcm2
1
dankaa1004:
Nie wiem gdzie robię błąd
Podstawą ostrosłupa jest trapez ABCD o kącie ostrym miary 60 stopni.
0
kija:
W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa odd drugiej, a przekatna trapezu dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowę. Oblicz długości boków trapezu, jeśli
1
Kaligóla:
odległość wierzchołka paraboli f(x) = x
2
−10x+8 od osi OX jest równa:
1
Martaa:
Trzech domownikow pracujac z jednakowa wydajnoscia, moze wykonac swiateczne porzadki w ciagu 6 godzin. Ile minut zajmie wykonanie tej samej pracy rodzinie piecioosobowej, jezli kazdy z jej
1
Kamilek:
dany jest okrąg o rownaniu (x+3)
2
+(y−5)
2
=36, jedna ze średnic okregu zawarta jest w prostej:
0
kija:
W trójkącie równoramiennym ABC (AC=BC) kąt przy wierzchołku C ma miarę 50 stopni. Punkt S jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkat , a punkt P srodkiem okregu opisanego na tym
1
julia:
2
Ada:
3x+1
czy to tak? Sporządź wykes funkcji określonej wzorem: f(x)=
x
y=ax+b y=3+x x=3+y
1
bombel1010:
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Najkrótszy bok ma 2 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
2
kija:
:::rysunek::: Wyraź pole zacieniowanej figury przedstawionej na rysunku jako funkcję x, jesli bok kwadratu ma
1
Ania:
Przekątna pewnego sześcianu ma dł 12 cm. Krawędź tego sześćianu ma długość
bardzo prosze o odpowiedź
0
Kamilek:
2
6
Ada:
PROSZĘ
Dla jakich wartośi parametru m równanie x
2
+(m−2)x+5−m=0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste ujemne?
0
dankaa1004:
Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 24 cm
3
, a jego pole podstawy 9 cm
2
. Wyznacz miarę kąta α nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa
2
Kamilek:
2 trójkąty podobne mają pola równe odpowiednio 49 cm
2
, 98 cm
2
. Jaka jest skala podobieństwa
2
Kamilek:
kwadrat jest wpisany w okrąg o średnicy
√
5
. Bok kwadratu jest równy:
2
lol:
przekatna szescianu ma 12 cm . ile ma krawedz tego szescianu?
0
Alious:
ZAD1 dla jakich wartosci m miejscem zerowym funkcji f(x)=3x−5m+1 jest liczba dodatnia? ZAD2 oblicz pole figury ograniczonej prostymi 2x+y+4=0 i −
1
2
x+y+1=0 oraz osia OY.
0
???:
doswiadczenie polega na rzucie dwiema symetrycznymi ,szesciennymi kostkami do gry. opisz zbior wszystkich zdarzen elementarnych i oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia,ze suma wyrzuconych
1
Kamilek:
w kwadracie ABCD punkt E jest środkiem boku BC, |∠EAB|=α. Wynika stad, zE:
2
ewelina:
Promień okręgu opisanego na prostokącie o bokach długości 3 i 4 ile jest równy?
3
PROSZĘ POMOCY ! :
BARDZO PROSZĘ O POMOC
Z GÓRY DZIĘKI,ZADANIE PONIŻEJ
4
Mąka:
Pomocy !jakie są wartości tych wyrażeń? Mi za nic nie wychodzą dobre wyniki
1
kinia:
Co jest ropzwiązaniem nierównośći −2x
2
+8<0?
5
jolka:
szukam kogoś kto jest dobry ze statystyki (poziom wysoki) .......
1
kinia:
jaki jest przedział zbioru wartośći funkcji f(x)=(x−5)
2
+2?
0
Szukam Help:
Witam , czy jest tu ktoś dobry z elektroniki? bardzo proszę o pomoc , mam jedno zadanie
2
PROSZĘ POMOCY ! :
PROSZĘ O POMOC ,BARDZO PROSZĘ !
funkcja f każdej liczbie naturalnej dwucyfrowej mniejszej od 21 przyporządkowuje różnicę cyfry dziesiątek i jedności tej liczby.
0
sylwester:
bardzo proszę o zajrzenie do moich zadań
które pozostaja bez odpowiedzi
1
pilka:
log(3x−9)log(30−x)=1
2
pilka:
log(3x+4)+log(x+o8)=2
1
brg2104:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y zachodzi równość:
2
sandra20:
rozwiaz rownanie
1
Różnica miar dwóch sąsiednich kątów wewnętrznych równoległoboku jest równa 30stopni. Kąt rozwarty tego równoległoboku jest równy:
0
Ola:
Niech x oznacza długość przyprostokątnej trójkąta prostokątnego o polu 10. Przedstaw za pomocą wzoru zależność y od x, gdy y oznacza : długość najkrótszej wysokości trójkąta.
2
sylwia:
okresli zbior wartosc funkcji f(x)=2x−1 xε <−1, 5>
3
sandra20:
pomozcie
! rozwiaz nierownosc
1
ewelina:
Dany jest odcinek o końcach A(2,−1) i B (a,4).Jeżeli [AB] = 5, to ile wynosi a?
1
ewelina:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 4,a krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Ile wynosi wysokość tego ostrosłupa.
2
baska:
[2−x]≤3 zaznacz przedzial z rozwiazaniem
1
wujek bej:
Na loterii jest 60 losów ,w tym 12 wygrywających.Kupujemy jeden los.Prawdopodobieństwo wylosowania losu niewygrywającego ile wynosi
4
Klaudia:
Prosze tylko o podpowiedz : ) Bo robilam te zadania, ale nie wiem czy tak jak powinnam. I nie wiem jak zrobic ostatni przyklad. : |
1
MAJA:
proszę 2 zad to
wielomiany
46706
3
Kamilek:
funkcja f(x) = (m
2
− m)x−3 jest funkcją stałą, wynika stad ze:
8
Kąt α jest ostry i sinα=3/4. Wówczas
8
Barnej:
:::rysunek::: Boki prostokąta mają długość 4 i 6. Wierzchołek A połączono ze środkami E i F przeciwległych
0
gucio&maja:
Ostatnie
tgα=3 i
0
marzenka:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2, a jego objętość jest równa 2 (pierwiastek z 6). Wysokość tego graniastosłupa wynosi:
0
julia:
Przekrojem osiowym stozka jest trojkat rownoramienny o kacie miedzy ramionami 120 stopni. oblicz pole powierzchni całkowitej tego stozka, wiedzac ze jego objetosc jest rowna 27pi cm3.
0
marzenka:
Niech A,B ⊂ Ω. Jeśli P(A)=P(B), P(A ∪ B)=1 oraz A i B się wykluczają, to: a) P(A)=0
0
ania:
mam prośbę pomocy
w układzie współrzednych dane są punkty A(1,2) i B(5,2). wyznacz współrzędne punktu C, dla
0
kasia:
oblicz liczbe przeciwna i odwrotna do liczby a =
√
2
− 3
5
a * 1
= 22
6
7
Wydi:
Wyznacz równanie okręgu, który jest obrazem okręgu (x+4)
2
+(y−7)
2
=27 w jednokładności o środku S(−1;4) i skali 1/3
0
Kamilek:
Dany jest wielomian w(x) = x
3
− x
2
, wartosc tego wielonianu w pkt
√
2
+1=?
3
Wydi:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór pkt−ów których współrzędne x,y są rozwiązaniem układu nierówności:
0
ZIELONA ;):
Przy pogłębianiu kanału portowego pracowały trzy róże pogłębiarki. Gdyby pracowała tylko pierwsza pogłębiarka, to praca przedłużyłaby się o 10dni, gdyby pracowała tylko druga
2
gucio&maja:
suma sinusów kątów ostrych w trojkacie prost. wynosi
3
√
5
5
. Oblicz iloczyyn sinusów tych katow
0
MAJA:
proszę
46706
0
ann:
Prawdopodobieństwo, że w trzech rzutach monetą otrzymamy więcej orłów niż reszek wynosi?
1
Kamilek:
zbior liczb, których odległosc na osi liczbowej od liczby (−9) jest równa 4, mozna opisac rowzaniem;
0
maciek:
funkcja f(x) = −x
2
+bx −4 przyjmuje najwieksza wartosc dla x=2. oblicz f(1)
2
Ola:
Niech x oznacza długość przyprostokątnej trójkąta prostokątnego o polu 10. Przedstaw za pomocą wzoru zależność y od x, gdy y oznacza : długość najkrótszej wysokości trójkąta.
4
marzenka:
ile rozwiazań ma równanie: x do potęgi trzeciej=x?
1
marzenka:
Punkt P(4,−5) jest wierzchołkiem paraboli o równaniu: a) y=(x+4)do kwadratu −5
0
julia:
Przekrojem osiowym stozka jest trojkat rownoramienny o kacie miedzy ramionami 120 stopni. oblicz pole powierzchni całkowitej tego stozka, wiedzac ze jego objetosc jest rowna 27pi cm3.
0
ola:
Przekątna sześcianu i przekątna jednej ze ścian tworza kąt α, zatem cosα wynosi?
3
Okoń:
Cześć. Mam problem z takim równaniem:
7
NIE WIEM:
Oblicz wartość wyrażenia: U{cos300
0
+sin(−135)
0
}{ctg(−120)
0
1
micha:
babcia adama piecze wielkanocna babke .z przepisu wynika ze powinna dodac make tluszcz i cukier w stosunku 12.3 .5 . ile ma wziac tluszczu i cukru,jezeli ma tylko 0,6 kg maki
1
Ikonka:
mam do rozwiązania taki przykłay:
1
gucio&maja:
8
log
2
3
2
Proszę:
dana jest funkcja f(x)=x
2
−5x+6, xER: a)zapisz jej wzór w postaci kanonicznej i iloczynowej,
1
???:
napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres przecina os Oy w punkcie (0,−3) i jest prostopadly do prostej y=2x−4
4
???:
w trojkacie prostokatnym przyprostokatna lezaca przy kacie α ma dlugosc 3cm a przyprostokatna lezaca naprzeciw tego kata 7cm. oblicz wartosc wyrazenia: sinα : tgα
4
AntyChemik:
Zapisz rownanie reakcji
1
mała:
Jeżeli sinα=0,6, to 1+cos
2
α jest równe?
3
czy dobrze?:
Sprawdzil by ktos zadanie?
0
???:
doswiadczenie polega na rzucie dwiema symetrycznymi ,szesciennymi kostkami do gry. opisz zbior wszystkich zdarzen elementarnych i oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia,ze suma wyrzuconych
1
rademenes:
kiedy funkcja kwadratowa ma tylko 4 pierwiastki?
1
kamilka:
funkcja f(x)= −(x+3)
2
−7 jest: a. rosnąca w przedziale (−∞, −3)
2
Dooominika:
belki ułożono warstwami tak że na dole jest 60 belek a każda wyższa warstwa zawiera o 2 belki mniej. Łącznie ułożono 720 belek.
1
XxX:
suma kwadartu pewnej liczby i kwadratu od niej o 3 mniejszej jest rowna 17. znajdz te liczby.
4
MAJA:
1. Liczbę 51 przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak, aby suma kwadratów tych liczb była najmniejsza.
1
XxX:
dane sa dwa wyrazy ciagu geometrycznego a
1
=
1
16
i a
2
=−2 ile rony jest iloraz tego ciagu?
8
Kamilek:
zmieszano 200 l. mleka 2% i 50 litrów melka 4%. Otrzymano mleko, które ma w sobie p% tłuszczu, wiec:
2
paula:
W ciągu geometrycznym a
1
=16, zaś a
5
=1. Ile wynosi trzeci wyraz tego ciągu?
1
wajcha:
oblicz z jaka średnia prędkością przejechał autobus odległość 120km wiedząc ze gdyby jechał z prędkością o 10km większa to czas przejechania byłby krótszy o 36 minut
7
Kamilek:
liczba x przy dzieleniu przez 5 daje reszte 3, x mozna wiec zapisac tak:
7
Kamilek:
oblicz 1
2
AntyChemik:
Witam, wiem że to forum matematyczne, ale spotykałem tu czasem wybitnych chemików. Żeby mi pomóc z pewnością wystarczy przeciętny chemik (co znaczy, że ja nawet taki nie jestem
).
0
Kamilek:
zmieszano 200 l. mleka 2% i 50 litrów melka 4%. Otrzymano mleko, które ma w sobie p% tłuszczu, wiec:
0
POMOCY :
Jakie pole będzie miał przekrój sześcianu o boku a = 10 cm płaszczyzną prostopadłą do przekątnej sześcianu , którego obwód wynosi 30 cm
0
POMOCY :
Jakie pole będzie miał przekrój sześcianu o boku a = 10 cm płaszczyzną prostopadłą do przekątnej sześcianu , którego obwód wynosi 30 cm
0
Alious:
ZAD1 dla jakich wartosci m miejscem zerowym funkcji f(x)=3x−5m+1 jest liczba dodatnia? ZAD2 oblicz pole figury ograniczonej prostymi 2x+y+4=0 i −
1
2
x+y+1=0 oraz osia OY.
3
michelos:
PROSZĘ O POMOC
Funkcja określona jest następująco: każdej liczbie ze zbioru X = {−3, −2, −1, 0, 1, 2, 3}
4
ed:
x+y=2 x−y=6
0
aaa:
Trójkąt ostrokątny równoramienny obracamy dookoła podstawy
0
XxX:
gdy mikolaj stoi wieczorwm 3m od latarni to rzuca cien ktory ma dlugosc 1m. mikolaj ma 1,6m wzrostu. jaka jest wysokosc latarni?
0
Kamilek:
zbiór liczb, których odległośc na osi liczbowej od liczby (−() jest równa 4 , można opisać rówaniem:
12
Kamilek:
oblicz:
0
XxX:
dany jest ciag a
n
=7−
2n
5
a) ktorym wyrazem tego ciagu jest liczba 1
2
Kamilek:
W jaki sposób muszę nastepująca liczbę zapisać , by była w postaci potęgi liczby 2:
12
Kamilek:
do zbioru rozwiazań nierówności x
2
< 9 nie nalzey liczba:
1
XxX:
suma kwadartu pewnej liczby i kwadratu od niej o 3 mniejszej jest rowna 17. znajdz te liczby.
2
Ola:
Wielomian x
3
+2x
2
−x−2 w rozwinięciu na czynniki ma postac?
1
???:
o ile procent zwiekszy sie pole powierzchni dzialki w ksztalcie prostokata jesli dlugosc kazdego boku dzialki powiekszymy o 30%
0
???:
dane sa dwa wyrazy ciagu geometrycznego a
1
=
1
16
i a
2
=−2 ile rony jest iloraz tego ciagu?
0
Kamilek:
kwadrat jest wpisany w okrąg o średnicy
√
5
bok kwadratu jest równy
1
Kamilek:
0
MONIA:
piraci z łajby z tego sa znani, ze zawsze modnie chodza ubrani. Kiedys nosili koszulki w paski teraz ich oczy zdobia przepaski. Co trzeci pirat z owej zalogi przepaska lewe oko ozdobil.
2
Klaudia:
Rozwiaz rownania i okresl liczbe rozwiazan:
x
2
− 16
a)
= 0
x+4
x
2
− 25
b)
= 0
2x − 10
x
2
− 3
c)
= 0
x − 3
2
Zenon:
lim x→∞ e
x
/ lnx
3
Haaaaaaanka:
0
???:
gry mikolaj stoi wieczorwm 3m od latarni to rzuca cien ktory ma dlugosc 1m. mikolaj ma 1,6m wzrostu. jaka jest wysokosc latarni?
1
???:
napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu 4x−2y+1=0 i przechodzacej przez punkt P=(2,−5)
0
sylwester:
Dany jest trójkat prostokatny na bokach tego trójkąta jaka na średnicach zakreślono półkola wiedząc ze suma pól zakreślonych połkoli jest dziesieć razy wieksza od pola danego trójkata
0
sylwester:
Punkty A B C sa wierzchołkami trójkąta prostokątnego o przeciw prostokątnej AB a punkty A B M sa wierzchołkami trójkąta równobocznego. oblicz iloczym sinusów kątów ostrych trójkąta
1
d'rky:
wyznacz rówanie paraboli, wiedząc, że przecina ona osie układu współrzędnych w punktach A, B i C. Naszkicuj tę parabolę.
2
Klaudia:
Rozwiaz rownanie: a) x
3
− 8x
2
= 0
3
sylwester:
Obwód trójkata równobocznego ABC jest równy 9 Punkt K leży do boku BC i IBKI=2 Oblicz tangens kąta BAK
1
aga-ale mam zadanie:(:
liczbe 10 przedstaw w postaci sumy trzech liczb takich ze trzecia z nich jest o 4 wieksza od pierwszej tak, by suma ich kwadratow byla najmniejsza.
0
???:
punkty A(4,−1) B(−2,3) C(−3,−5) sa wierzcholkami trojkata rownoramiennego. oblicz dlugosc wysokosci poprowadzonej z wierzcholka C
0
angelika:(:
Długosc 15 pretow przechodzacych przez antene tworza ciag arytmetyczny.Drugi pret ma 21 cma pietnasty 73cm.Znajdz dł.pierwszego i dziewietnastego preta.Oblicz sume dł. wszystkich pretow.
1
ania(prosi o pomoc):
Druzyna siatkowki sklada sie z 6 zawodnikow, z ktorych jeden jest kapitanem druzyny. Do kontroli antydopingowej wybiera sie 2 zawodnikow.Jakie jest prawdopodobienstwo zdareznia, ze
10
sujka:
x
n
*n!
jak załatwić przypadek wątpliwy ∑
gdzie x>0
n
n
z góry dzięki
0
OOOOOOOOO TTTTTTxx:
odsetki od dwóch kredytów budowlanych o łącznej wartości 100,000zł. wynoszą rocznie 3.150 zł., przy czym stopa procentowa w skali roku jednego z kredytów jest równa 3 procent ,adrugiego
1
???:
sciana boczna ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest trojkatem rownoramiennym o wysokosci h i kacie przy podstawie 45*. wyznacz objetosc tego ostroslupa
1
marzenka:
wszystkich liczb trzycyfrowych, których pierwsza i ostatnia cyfra są takie same, jest: a) 90
1
marzenka:
pole koła opisanego na trójkącie równobocznym jest większe od pola koła wpisanego w ten trójkąt:
2
szukam żony:
wartością funkcji f(x) = 2
x
jest liczba a. −8
2
marzenka:
liczby: 3, x, y, 24 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. wtedy: a) x * y=72
0
marzenka:
suma wszystkich liczb naturalnych należących do przedziału (9;40) i podzielnych przez 3 jest równa:
1
???:
poslugujac sie wzorem sin(α+β)= sinα*cosβ+cosα*sinβ , oblicz sin 75*
0
OOOOOOOOO TTTTTTxx:
Znajdz kat pod jakim oparto drabinę o ścianęjeżeli; a0 długość drabiny wynosi 6,5m, awysokośćna której drabina opiera się ościanę to 5,5 m.
0
???:
o ile procent zwiekszy sie pole powierzchni dzialki w ksztalcie prostokata jesli dlugosc kazdego boku dzialki powiekszymy o 30%
1
???:
oblicz cos
2
60*−sin60* *tg60*
7
marzenka:
każdy z boków trójkąta równobocznego skrócono o 10%. Pole tego trójkata zmniejszyło się o: a) o 10%
1
mes:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny o przekątnej podstawy 2√2 ma wysokość równą 4.
1
evelyn:
Zapisz odpowiednie równanie;
0
ami:
:::rysunek::: górna linia przechodzi przez 5y ,na dole 2x ,−
1
2
y ,3x i do góry 5y na 5x .......nie mam
3
Magda1717:
Stosunek pola trójkąta do pola koła wpisanego w ten trójkąt jest równy 3:π. Wiedząc, że średnica tego koła ma długość 6 cm, oblicz obwód trójkąta.
3
szukam żony:
Potrzebuję pomocy. Z góry dziękuję za pomoc.
0
xxxxxxxxxxxxxxx:
Pożyczkę na budowę domu rozłożono na 30 równych rocznych rat. Kwota, którą pożyczkobiorca co roku oddaje do banku jest sumą raty i 8% kwoty, która po zapłaceniu tej raty zostaje do
0
karolina w/:
Pani Kowalska przez pięć dni w tygodniu zawozi swoje dzieci do pobliskiej szkoły.Casami cała rodzina wyjeżdża w piątek na weekend w góry . Samochód pani Kowalskiej zużywa 5 litrów
0
jarosa:
W pewnej firmie pracownicy zostali zaszeregowani do trzech grup uposażeń. Liczbę pracowników i płace (w euro) w poszczególnych grupach przedstawia się następująco:
10
Haaaaaaanka:
liczba x przy dzieleniu przez 5 daje reszte 3.Liczbę x mozna wiec zapisac w postaci :
1
qpusta:
hejo, prosze o pomoc. z gory dziekuje
jeśli alfa jest kątem ostrym i sin alfa = 1/7 to suma sin alfa + cos alfa jest równa
1
sadan:
Jeśli trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego ciągu jest równy (−2), to drugi wyraz jest równy
2
Kaasia:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. V=18π
√
3
. Oblicz pole pow. bocznej i pole całkowite tego stożka.
1
Krzysiu:
1
ami:
określ dziedzinę ,sprawdź monotoniczność i różnowartościowość funkcji y= − 4x+1
3
sylwester:
Wysokosc trojkata rownoramiennego poprowadzona do podstawy jest dwa razy od niej dluzsza . Oblicz sinus kata jaki tworzy z podstawa srodkowa trojkata poprowadzona do
4
pierwszak:
Jaki jest zbiór rozwiązań nierówności
1
2
x−
1
3
x<
1
4
x−
1
6
2
Bari:
Trawnik ma kształt trójkąta o bokach 12m i 10m oraz o kącie 75 stopni między tymi bokami. Trawnik ma byc ogrodzony drewnianym płotem z deseczek o szerokości 10cm i odległości miedzy
2
sylwester:
Krótszy bok równoległoboku ma długość 3. Dwa okręgi o promieniu 1 wpisano w równoległobok w taki sposób że oba okregi sa styczne zewnetrzenie i kazdy z nich jest styczny
1
pierwszak:
Co jest zbiorem rozwiązania nierówności −x
2
+3>0 Proszę o pomoc w rozwiązaniu
0
sylwester:
Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z raminiem kat prosty. Wysokosc trapezu poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego dzieli podstawę na odcinki o długościach a i b (a>b)
0
sylwester:
Na trapezie równoramiennym o podstawach 2 i 6 opisano okrąg Oblicz pole trapezu jesli dłuzsza podstawa jest średnica tego okregu?
1
ami:
rozwiąż układ równań dowolną poznaną metodą algebraiczną i graficznie
1
pierwszak:
Ile ma rozwiązań równanie
x
2
−5
5−x
? Proszę o pomoc
0
sylwester:
Przekątne trapezu prostopadłego o podstawach długosci 4 i 9 sa prostopadłe Oblicz długość krótszego ramienia
0
sylwester:
w trapezie ABCD boki równoległe to AD i BC zawieraja sie w prostych prostopadłych Oblicz pole trapezu mając dane IADI= a oraz∡ABC=∡DAC=α
0
sylwester:
Dane sa cztery okregi kazdy z nich jest zewnetrznie styczny do dokładnie dwóch spośród trzech pozostałych okregów. Uzasadnij że środki tych okregów sa wierzchołkami czworokata w który
1
ami:
rozwiąż układ nierówności
0
sylwester:
Najkrótszy bok trapezu równoramiennego ma długość równą długości promienia okręgu weń wpisanego Wyznacz tangens kąta ostrego trapezu.
0
Haaaaaaanka:
liczby (3,8,13) sa kolejnymi poczatkowymi wyrazami ciagu arytm. Do wyrazów tego ciągu nie nalezy liczba:
0
Haaaaaaanka:
2
0
Bari:
Trawnik ma kształt trójkąta o bokach 12m i 10m oraz o kącie 75 stopni między tymi bokami. Trawnik ma byc ogrodzony drewnianym płotem z deseczek o szerokości 10cm i odległości miedzy
1
Haaaaaaanka:
dana jest funkcja określona wzorem f(x) = − |x|. Ta funkcja przyjmuje wartości ujemne dla:
1
Tomcio:
Napisz równanie okręgu ktorego średnica jest odcinek AB, gdzie A=(−1,3) oraz B=(1,−1)
1
Ania:
Dany jest punkt P=(2,7). Wyznacz na osi Ox taki punkt R, aby jego odległosc od punktu P wyniosiła
2
Ania:
Punkt A"=(−a+2,4) jest obrazem punktu A=(−5,b+3) w symetrii względem osi Ox. Wyznacz a i b
0
Tomek :
Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C mając dane
5
krzyś:
:::rysunek::: 1Zadanko.
0
nossek:
podstawa boczna stozka jest wycinek kola o kacie i promieniu l=9cm. Wyznacz kat α ,wiedzac ze podstawa tego stozka jest kolo o polu=86πcm2
3
ORZEŁ:
Pytanie o mature rozszerzoną z fizyki
7
seba:
oblicz pole prosokata o obwodzie 140 wiedzac ze dlugosc jego bokow oraz przekatnej tworzy ciag aryt.
3
widzimusie:
1. Suma n−początkowych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego dana jest wzorem Sn=n(n+2). Oblicz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.