Proszę Was o pomoc
Ania: Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę...
Jutro mam pracę klasową z ciągów i nie potrafię rozwiązać jednego zadania bo takich na lekcji
nie przerabialiśmy... Na pracy klasowej będzie bo Pan mówił.
A więc :"Ile książek należy postawić na 2, 3 półce, aby liczby tych książek na 3 pierwszych
półkach były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego a na 3 ostatnich kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego."
Proszę o pomoc... Ciągów nie pojmuję a zależy mi na dobrej ocenie.
6 kwi 18:55
kiełbasa: a1−liczba książek na półce 1
a2−liczba książek na półce 2
a3−liczba książek na półce 3
a1,a2,a3−ciąg ary
dalej nie zrobię, bo nie powiedziano ile jest wszystkich półek. Mam założyć że 3?
6 kwi 18:57
Ania: Przepraszam najmocnej

Źle przepisałam... "Na 4 półkach mają być ustawione książki. Na 1 półce postawiono 2 a na 4 9
książke.Ile książek należy postawić na 2, 3 półce, aby liczby tych książek na 3 pierwszych
półkach były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego a na 3 ostatnich kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego."
6 kwi 19:07
Ania: Pomożecie

:(
6 kwi 19:31
kiełbasa: oznaczenia tak jak powyżej zaczęłam
a1=2
a4=9
sz: a2, a3
a1, a2, a3 −ary
a2=2+r
a3=2+2r
a2,a3,a4−geo.
a3=a2*q=(2+r)*q
a4=a2*q2=(2+r)*q2=9
razem z porównania a3 i a4 w ciągach ary i geo:
{2+2r=(2+r)*q
{(2+r)*q2=9
masz dwie niewiadome i dwa równania. rozwiąż układ i gotowe.
6 kwi 21:04
Ania: Dziękuję
6 kwi 21:08