log
Kamilek: oblicz:
log254 + log44
6 kwi 14:37
Eta:
logab+logac= loga(b*c)
log254+log44= log(254*44)= log(100)4 = 2*4=8
6 kwi 14:41
Ikonka: log(100)4 = .... skad to sie wzieło
6 kwi 15:45
Godzio:
an * bn = ( a * b)n
6 kwi 15:46
Eta:
a
n*b
n= (a*b)
n
więc 25
4*4
4= ( 25*4)
4= 100
4
P.S. Co to będzie na maturze?...... strach pomyśleć
6 kwi 15:47
Ikonka: nie wiem nie martwie sie mam ją za 2 lata
6 kwi 15:50
Godzio: ale takich podstaw to w liceum chyba już nie uczą, także pora zacząć się martwić
6 kwi 15:51
Ikonka: a czemu nagle wyszło stad ze 2*4 ;>
6 kwi 15:51
Kamilek: o matko...
6 kwi 15:53
Ikonka: co "o matko"

nie wiem poprostu skąd ze 100
4 wyszło 2*4 , super dzieki za pomoc
6 kwi 15:54
Godzio:
log10(102)4 = 2 * 4 = 8
loga(a2)4 = logaa8 = 8
6 kwi 15:55
Ikonka: bardzo dziękuję już wiem
6 kwi 15:57
Kudłaty: 2*4, bo masz wspólne podstawy czyli 10. Więc zeby ze (100)4 otrzymac 10x to musisz zrobic z
tej setki 102*4
6 kwi 16:03