fd
***kiełbasa***: Pomagam, ale sama również proszę o pomoc
dlaczego moje rozwiązanie nie daje dobrego wyniku?
log
228x−log
224x+log
222x≥log
264
kilka dni temu prosiłam o rozwiązanie zadania:
https://matematykaszkolna.pl/forum/46400.html
dziś zrobiłam je jeszcze raz, na świeżo i zaczęłam tak:
1. potraktowałam to jako działania na logarytmach, korzystałam z tw. o sumie i równicy
logarytmów
log
224x≥log
264
2. doprowadziłam do tej samej podstawy żeby opuścić log
(log
22
√x)
2≥6 /
√
log
22
√x≥
√6 v log
22
√x≤
√6
log
22
√x≥log
22
√6 log
22
√x≤log
22
√6
i dalej rozwiązywałam ale nie wyszło. W którym miejscu wykonuję złą operację? czego mi nie
wolno zrobić? gdzie jest błąd?
6 kwi 21:15
Jack: log228x=(log28x)*(log28x)=(log2 8 + log2 x)*(log2 8 + log2 x)=9log2x
itd. spróbuj w ten sposób.
6 kwi 21:34
Jack: sory... zaraz poprawię
6 kwi 21:35
Jack:
log22 8x=(log2 8x)(log2 8x)=(log2 8 + log2 x)*(log2 8 + log2 x)=(3 +log2 x)2
log22 4x=(log2 4x)(log2 4x)=(log2 4 + log2 x)*(log2 4 + log2 x)=(2 +log2 x)2
log22 2x=(log2 2x)(log2 2x)=(log2 2 + log2 x)*(log2 2 + log2 x)=(1 +log2 x)2
6 kwi 21:36
Jack: spróbuj teraz przez podstawienie t=log2 x, t∊R
6 kwi 21:37
ruda: nie wiem czy dobrze ale mi wychodzi wynik 2log2 6≥8
6 kwi 21:41
Eta:
masz kwadraty logarytmów ! ... więc nie możesz korzystać z sumy i różnicy logarytmów
ja bym rozwiązywała tak:
zał. x >0
log
28x= log
24*2x= 2+log
22x
log
24x= log
22*2x= 1+log
22x
log
254=6
log
22x= t
( 2+t)
2 −( 1+t)
2 +t ≥6
otrzymasz po redukcji:
t
2+2t−3 ≥0 t
1=1 v t
2= −3
to log
22x= 1 v log
22x= −3 => x=1 v x =
116
więc nierówność ma rozwiązania: x€( −∞,
116> U < 1,∞)
uwzględniając załozenie x >0
otrzymasz odp:
x€ ( 0, 116> U < 1, ∞)
pozdrawiam
6 kwi 21:44
Eta:
Poprawiam chochlika:
(2+t)2 −(1+t)2 + t2 ≥6
6 kwi 21:48
Eta:
i jeszcze jeden chochlik

log
264= 6
6 kwi 21:51