log
***kiełbasa***: 407. rozwiąż: log228x−log224x+log222x≥log264
3 kwi 20:19
miki:
zał. x >0
log28x= log2(2*4x) = log22+log24x= 1 +log24x
log24x= t
( 1+t) −t2 +1 ≥ 6
3 kwi 20:35
miki:
poprawiam zapis:
( 1+t)2 −t2 +1 ≥6
3 kwi 20:42
Marcin: rozwiazanie jest troche pracochlonne (do przepisania) wiec kieruj się punktami
1. Roznice kwadratow jaka masz po lewej stronie rownania zapisujesz jako (a−b)(a+b)
2. Nastepnie "zwijasz" sobie log wykorzystujac wlasnosc, ze wszystkie z nich maja ta sama
podstawe rowna 2. Zwijasz sobie kiedy + mnozac wyrazy w logarytmie, − dzielac
3. Doprowadzasz do postaci kiedy masz log232x + log22x ≥6
4. Teraz robisz z tego 4log2 + log22x + log22x ≥6
5. Podstawiasz zmienne pomocnicza t = log22x i wyliczasz wartosc rownania kwadratowego
6. Pierwsiastki rownania przyrownujesz do log22x
3 kwi 20:43
kiełbasa: miki, jak doszedłeś do tego, że log222x=1?
Marcinie, dziękuję za wskazówki, zaraz spróbuję rozwiązać zgodnie z nimi, narazie jednak myślę
nad podpowiedzią Mikiego.
pozdrawiam.
3 kwi 20:47
Nikka: chyba coś nie tak − przecież tam są wszędzie kwadraty i ostatni wyraz to log
222x

?
3 kwi 20:54
kiełbasa: up.
3 kwi 20:55
Nikka: moja uwaga dotyczy rozwiązania Miki...
3 kwi 20:57
kiełbasa: ponawiam.
3 kwi 21:04
Nikka: a masz odpowiedź ?
3 kwi 21:10
kiełbasa: | | 1 | |
x∊(0, |
| >U<1,∞), wybacz, że tak długo, ale jako maturzystka mam mało czasu do stracenia i |
| | 16 | |
zajęłam się innymi zadaniami, nie patrząc na forum.
3 kwi 21:48
Nikka: ok, spróbuję policzyć
3 kwi 21:51
Marcin: Z mojego rozwiazania wynikałoby, ze x∊(0,1/8> U <1,
∞) ktoś zrobił błąd rachunkowy, ja się do
takiego nie przyznaje
3 kwi 22:08
Nikka: wyszło

D: x > 0
(log
2(4*2x))
2 − (log
2(2*2x))
2 + (log
22x)
2 ≥ log
22
6
(log
24 + log
22x)
2 − (log
22 + log
22x)
2 + (log
22x)
2 ≥ 6
(2 + log
22x)
2 − (1 + log
22x)
2 + (log
22x)
2 ≥ 6
log
22x = t
(2+t)
2 − (1+t)
2 + t
2 ≥ 6
4 + 4t + t
2 − 1 − 2t − t
2 + t
2 ≥ 6
t
2 + 2t −3 ≥ 0
Δ = 16
√Δ = 4
t = −3 lub t = 1
po narysowaniu paraboli t∊(−
∞, −3)∪(1,+
∞) czyli
t ≤ −3 lub t ≥ 1
Stąd
log
22x ≤ −3 lub log
22x ≥ 1
log
22x ≤ log
22
−3 lub log
22x ≥ log
22
uwzględniając dziedzinę nierówności (x > 0) otrzymujemy:
3 kwi 22:21
kiełbasa: jej robiłam tak samo i za każdym razem myliłam się w jednym i tym samym miejscu pod koniec.
Dziękuję, spróbowałabyś jeszcze to zrobić:
https://matematykaszkolna.pl/forum/46369.html bo chyba nikt nie chciał mi pomóc.
3 kwi 22:25
Marcin:
3. Doprowadzasz do postaci kiedy masz log232x + (log2{2x})2 ≥6
4. Teraz robisz z tego 4log22 + log22x + (log22x)2 ≥6
Moja wina ... w pośpiechu potęgi pogubiłem, reszta schematu rozwiązania jest ok.
3 kwi 22:25
miki: Sorry , nie było mnie ( oglądałam film)
Rzeczywiście ,że nie dostrzegłam ,że tam jest log
222
x
Nikka podała rozwiązanie
3 kwi 23:02
Nikka: 
sama rozwiązywałam chyba ze 4 razy i za każdym razem wychodziło mi coś innego
3 kwi 23:18