ciekawe trygonometryczno-geometryczne (a)pomocy
Arystofanes: ciekawe : udowodnij, że trójkąt, którego kąty α, β, γ spełniają warunek
sinγ(cosβ + cosα)=sinα + sinβ
jest trójkątem iście prostokątnym ; ]
6 kwi 23:31
Bogdan:
α + β + γ = 180
o ⇒ γ = 180
o − (α + β)
| | α + β | | α + β | |
sinγ = sin[180o − (α + β)] = sin(α + β) = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α − β | |
cosα + cosβ = 2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α − β | |
sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sinγ(cosβ + cosα) = sinα + sinβ
| | α + β | | α + β | | α + β | | α − β | | α + β | | α − β | |
2sin |
| cos |
| * 2cos |
| cos |
| = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α + β | | 1 | |
Po uproszczeniach: 2cos2 |
| = 1 ⇒ cos2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α + β | | √2 | | α + β | | √2 | |
cos |
| = |
| lub cos |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α + β | |
cos |
| = cos45o lub cos |
| = cos135o |
| | 2 | | 2 | |
| α + β | | α + β | |
| = 45o lub |
| = 135o |
| 2 | | 2 | |
α + β = 90
o lub α + β = 270
o sprzeczność dla trójkąta.
Odp.: α + β = 90
o i γ 90
o, co należało wykazać.
7 kwi 00:04
Eta:
Można też tak :
a,b, c −−− długości boków trójkąta a, b, c, >0
ze wzoru sinusów i cosinusów
| b | | b | |
| = 2R => sinβ= |
|
|
| sinβ | | 2R | |
| c | | c | |
| = 2R => sinγ= |
|
|
| sinγ | | 2R | |
z cosinusów:
podstawiając do danej zależności mamy:
| c | | a2+c2−b2 | | b2+c2 −a2 | | a | | b | | 2R | |
| *( |
| + |
| )= |
| + |
| ..... /* |
|
|
| 2R | | 2ac | | 2bc | | 2R | | 2R | | c | |
| | a2+c2−b2 | | b2+c2−a2 | | a | | b | |
|
| + |
| = |
| + |
| ...... /*2abc
|
| | 2ac | | 2bc | | c | | c | |
b( a
2+c
2−b
2) +a( b
2+c
2 −a
2) = 2ab( a+b)
a
2b+c
2b −b
3 +ab
2+c
2a−a
3= 2ab( a+b)
a
2b +ab
2 +c
2a +c
2b −(a
3 +b
3)= 2ab( a+b)
ab( a+b) +c
2( a+b) − ( a+b)(a
2−ab+b
2)= 2ab( a+b)
(a+b) ( ab +c
2 −( a
2 −ab +b
2)= 2ab( a+b) / : ( a+b)
ab +c
2 −a
2 +ab −b
2 = 2ab
c
2= a
2+b
2
więc trójkąt jest prostokątny
c.n.u
7 kwi 01:32
Eta:
Dobrej nocy Wszystkim
7 kwi 01:33
Arystofanes: Zaprawdę powiadam Wam, hardzi jesteście matematycy : ) jak na moją maturalną mózgoczaszkę
7 kwi 19:51