Sin α
Beata: W trójkącie prostokątnym kąt α jest kątem ostrym i sin α = 13. Wiedząc że
przeciwprostokątna ma długość 9 cm oblicz długość pozostałych boków tego trójkąta
6 kwi 22:59
Anna: pomagam
6 kwi 23:07
Beata: Dziękuję
6 kwi 23:08
Anna:
| | 1 | |
C = 9 cm, sinα= |
| , a,b = ? |
| | 3 | |
| | a | | a | | 1 | |
sinα = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 3a = 9 ⇒ a = 3 cm |
| | c | | 9 | | 3 | |
a
2+b
2 = c
2
3
2 + b
2 = 9
2
b
2 = 81 − 9
b
2 = 72 ⇒
b = 6√2 cm
6 kwi 23:13
Beata: Bardzo dziękuję
6 kwi 23:14
Anna: Drobiazg.
6 kwi 23:15