Jack:

O(−4,7)
S(−1,4)
Z podobieństwa trójkątów O'A'S oraz OAS (cecha kkk) można pokazać, że r=
13R.
ponadto z tego samego podobieństwa mamy: |SO'|=
13|SO|
Policz długość |SO|, oblicz równanie prostej przechodzącej przez punkty S i O, zbuduj wektor
równoległy do niej, nadaj mu długość
13|SO| i przesuń punkt S o ten wektor a otrzymasz
punkt O'.
Jack: ok, prosta y+x−3=0, czyli wektor "w" równoległy do prostej ma postać [−1,1] (lub [1,−1]).
sprawdźmy czy: w'+ S = O, gdzie w' to wektor w tym samym kierunku co w, ale o długości 3
√2.
Ustalamy długość wektora w'. Wektor w'=a*[−1,1]=[−a,a] ma mieć długość 3
√2 ("a" to skalar).
√(−a)2+a2=3
√2 /
2
2a
2=18
a=±3
Zatem nasz wektor w'= [−3,3] lub w'= [3,−3].
Jeśli weźmiemy ten pierwszy otrzymamy:
S+w'=O
(−1,−4)+ [−3,3]= (−4,7)
(−4,7)=(−4,7)
L=P
czyli sprawdziliśmy że faktycznie wektor został dobrze dobrany.
Na tej samej zasadzie podamy współrzędną punktu O'.
(właściwa część zadania

)
Weźmy wektor [1,−1] i nadajmy mu długość
13 * 3
√2=
√2
zatem 2a
2=2, a=±1.
Zatem weźmy [1,−1]. (Zauważmy że musi mieć zwrot przeciwny do wektora, który użyliśmy do
wyznaczenia punktu O).
czyli [1,−1]+ S = O'
[1,−1]+(−1,4)=O'
(0,3)=O'
Czy okrąg ma równanie x
2+(y−3)
2=2