matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Agula:
Oblicz sumę stu najmniejszych dodatnich rozwiązań równania sin
3
x=sinx
6 kwi 18:44
Eta:
sin
3
x −sinx=0 => sinx( sinx−1)(sinx+1)=0 sinx=0 v sinx =1 v sinx= −1 x=0+k*π v x =
π
2
+k*2π v x=
3
2
π+k*2π , k€C najmniejsze dodatnie to:
π
, π, U{3}2}π,........ tworzą ciąg arytm: a
1
=
π
2
r=
π
2
2
a
1
+a
100
to: S
100
=
*100
2
a
100
= a
1
+99r= 50π S
100
= (
π
2
+ 50π)*50= 2525 π
6 kwi 19:11
Eta:
poprawię zapis :
π
3
ciąg:
, π,
π,......
2
2
6 kwi 19:12