matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parabola
Kaligóla:
odległość wierzchołka paraboli f(x) = x
2
−10x+8 od osi OX jest równa: 5 17
√
5
√
17
6 kwi 18:07
Eta:
−b
10
x
w
=
=
= 5
2a
2
y
w
= f(x
w
)= f(5)= 25 −50 +8 = −17 więc odległość W( 5, −17) wynosi : 17 (bo odległość >0
6 kwi 18:39