ostrosłup
zimorodek: treść brzmi: Obj. ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa24 cm2 a jego pole podstawy
9cm2. Wyznacz miarę kąta α nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
zrobiłam rysunek, obliczyłam że w podstawie bok wynosi a=3, wys.h=8. krawędź przypuszczam że
trzeba z Pitagorasa wyliczyć: 82* 3√22 = x2 (x− krawędź ostrosłupa). ale jak wyliczyć
α?
6 kwi 21:57
6 kwi 23:16
Anna: pomogę
6 kwi 23:23
Bogdan:
6 kwi 23:26
Anna:
Masz już rysunek, więc piszę tylko obliczenia.
a= 3 cm, h = 8 cm
| | 16 | | 16√2 | | 8√2 | |
tgα = |
| = |
| = |
| |
| | 3√2 | | 6 | | 3 | |
6 kwi 23:29
zimorodek: Anno,a jak z tych obliczeń mogę wywnioskować miarę kąta szukanego?
6 kwi 23:32
Anna: Zwykle w takiej sytuacji zostawia się wynik w postaci wartości funkcji szukanego kąta, gdyż
jest to wynik dokładny. Na wyraźne życzenie, można obliczyć przybliżoną wartość ostatniego
ułamka i odczytać w tablicach miarę kąta. A wiesz, w jakiej postaci wynik był tu oczekiwany?
6 kwi 23:38
zimorodek: z pewnością wynik miał być podany w stopniach. dodam, że koleżance wyszło 75 stopni.
6 kwi 23:45
Anna:
| | 11,3137 | |
Tak, zgadza się. tgα = |
| ≈ 3,7712 ⇒ α ≈ 750 |
| | 3 | |
6 kwi 23:51