jeśli alfa jest kątem ostrym i sin alfa = 1/7 to suma sin alfa + cos alfa jest r
qpusta: hejo, prosze o pomoc. z gory dziekuje

jeśli alfa jest kątem ostrym i sin alfa = 1/7 to suma sin alfa + cos alfa jest równa
a. 9/7
b. 8/7
c. 3
√7/7 (trzy pierwiastek z 7 w liczniku)
d. 2
√14/7 (2 pierw z 14 w liczniku)
6 kwi 11:29
aga: mi wychodzi b) ale tylko w przybliżeniu (jesli podstawiam za √3=1,73)
6 kwi 11:38
xxa: (sinα+cosα)2= 1+2sinαcosα= 1+2/7= 9/7 (wzór skróconego mnożenia i pojawia się 1 trygonometr.)
sinα+cosα=√9/7= 3√7/7
odpowiedź c
20 kwi 17:30