geometria analityczna
Gosia: Dane są punkty: A(1,3) B(5,1) C(4,4)
a) znajdź równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka A
b) uzasadnij, że trójkąt jest równoramienny i prostokątny
c) oblicz pole trójkąta ABC
f) znajdź długość promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC
6 kwi 21:10
Gustlik: Wskazówki:
ad a) najpierw znajdź równanie prostej BC, np. korzystając ze wzoru na współczynnik kierunkowy
| | yC−yB | |
a= |
| albo z równania prostej przechodzącej przez 2 punkty, a potem |
| | xC−xB | |
| | 1 | |
korzystając ze wzoru na prostopadłość prostych a2=− |
| znajdż równanie wysokości |
| | a1 | |
trójkąta jako równanie prostej prostopadłej do BC i przechodzącej przez A,
ad b) oblicz długości wszystkich boków trójkąta korzystając ze wzoru na długość odcinka |AB| =
√(xB−xA)2+(yB−yA)2, dwa krótsze boki powinny mięć tę samą długość, a trzeci bok
powinien długość
√2 razy większą − trójkąt prostokątny równoramienny to "połówka kwadratu" a
przeciwprostokątna tego trójkąta to przekątna kwadratu − działa tutaj wzór d=a
√2,
ad c) − dwa krótsze boki będą do siebie prostopadłe, jeden z nich weź za podstawę (a) a drugi
| | 1 | |
za wysokość (h) i zastosuj standardowy wzór na pole trójkąta P= |
| ah,
|
| | 2 | |
ad f) przeciwprostokątna, czyli najdłuższy bok, będzie średnicą tego okręgu − podziel ją przez
2 i otrzymasz promień.
7 kwi 00:54
LESHEK: równanie znajdziesz szukając wzoru funkcji wspólnej dla pkt A i C
powinnno wyjść: Y=1/3x+2*2/3
znajdz dlugosci boku AC i BC. te boki są równe 10
1/2 (rownoramienny)
BC jest równy 20
1/2 tzn jest większy o 2
1/2 (czyli jest przeciwprostokątną trójkąta) co
jest własnością trójkąta prostokątnego.
oblicz pole:
AC*AB/2 lub AB*AC/2 (mnożenie przcież jest przemienne, nie? a mamy 2 przyprostokątne)
w pkt f pojawia się magiczny wzór:
pole trojkąta= iloczyn boków/4R R− promien kola opisanego na trojkacie
za pole trojkata podstaw np AC*AB/2
wiec AB*AC/2=AC*AB*BC/4R |*2
R=AC*AB*BC/2AB*AC
R=BC/2
powinno wyjsc 10
1/2 dzielone przez 2
powinno byc dobrze, choc pelnej odpowiedzialnosci za zadanie nie biore. jest juz po pierwszej w
nocy

wracam do wlasnej nauki.
7 kwi 01:25
LESHEK: cholerka, zamienilem boki....
we wzorze na pole i promien trzeba zamienic AB na AC lub BC, ale tak, żeby iloczyn nie był
kwadratem jednego boku.
najlepiej zrob tak jak Gustlik proponuje.
7 kwi 01:35