Funkcje liniowe
Kamila: Bardzo proszę o pomoc

Sporządź wykres funkcji liniowych:
a) y= − x b) y= 3x − 1 c) y= − 1/5x+2
6 kwi 20:25
papoot:

podpunkt a jest na rysunku. ale ogólnie postępujemy tak: rysujemy sobie tabelkę taką:
X / 1 −2
__________________________
Y / −1 2
i wybieramy sobie jakiś x, np. x=1 i podstawiamy do wzoru funkcji wyliczając y : y= −
(1)= −1
później na przykład wybieramy y = −2 i podstawiamy do wzoru funkcji i wyliczamy: −2= −x ⇔
x=2
można właśnie robić to w formie tabelki
później, jak mamy już przynajmniej dwa punkty w funkcji liniowej, nanieśmy je na układ
współrzędnych − tak jak to uczyniłem na górze. i łączymy je − powstaje pożądana prosta
6 kwi 21:43
Gustlik: Można bez tabelki − wystarczy skorzystać z geometrycznej interpretacji współczynników funkcji
liniowej y=ax+b. Ponieważ mam trudności z narysowaniem tego, opisze to słownie:
1. Zaznaczamy na osi OY punkt o współrzędnej b − prosta musi w tym punkcie przeciąć oś OY, gdy
nie ma b (np. y=−x) to b=0, zaczynamy więc od punktu (0, 0),
2. Korzystamy z monotoniczności funkcji liniowej oraz z własnosci, że gdy x rośnie o 1, to y
rośnie o wartość a (gdy a>0) lub maleje o wartość a (gdy a<0) i zaznnaczamy w ten sposób
kolejne punkty (można sobie narysować "schodki" − o 1 w prawo i o a w gorę lub w dół w
zależności od znaku a).
3). Gdy współczynnik kierunkowy jest ułamkiem, to od punktu b na osi OY idziemy o mianownik w
prawo i o licznik w górę (gdy a>0) lob w dół (gdy a<0) − również można narysować "schodki",
np. dla funkcji y= −1/5x+2 zaznaczymy 2 na osi OY, a kolejne punkty o 5 w prawo (mianownik) i
o 1 (licznik) w dół, bo a<0 i po tych punktach narysujemy prostą.
7 kwi 01:14