Prosze o pomoc
Ania: Mam ogromną prośbę... Jutro mam pracę klasową z ciągów i nie potrafię rozwiązać jednego zadania
bo takich na lekcji nie przerabialiśmy... Na pracy klasowej będzie bo Pan mówił. A więc:
Na 4 półkach mają być ustawione książki. Na 1 półce postawiono 2 a na 4 9 książke.Ile książek
należy postawić na 2, 3 półce, aby liczby tych książek na 3 pierwszych półkach były kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego a na 3 ostatnich kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
Proszę o pomoc...
6 kwi 19:46
Ania: Pomoze ktos ?
6 kwi 20:28
Jack:
1 , 2 , 3 ciąg arytm.
2, 3, 4 ciąg geom.
a
1=2
a
4=9
a
2−a
1=a
3−a
2 ⇒ a
2−2=a
3−a
2 ⇒
2a2=a3−2
a32=9*a2
Rozwiąż układ równań zakreslonych na niebiesko.
6 kwi 21:21