oś symetrji
Kaligóla: osia symetrii paraboli bedącej wykresem funkcji y=(x−5)(x+5) jest prosta o równaniu:
x= − 5 . to jest wynik, ale skad to sie wzieło ?:(
6 kwi 18:13
xz: to nieprawda
6 kwi 18:14
Kaligóla: ?
6 kwi 18:19
Kaligóla:
6 kwi 18:29
Eta:
osią symetriiwykresu tej funkcji jest prosta
x= 0
| | x1+x2 | | −5+5 | |
bo xw= |
| = |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
6 kwi 18:33
Kaligóla: hmm..ale nie ma takiej odp , mam takie:
y= − 5
y = 5
x= − 5
x = 5
6 kwi 18:35
Eta:
Sprawdź czy dobrze napisałeś tę funkcję ?
6 kwi 18:41
Karola: musisz to przekształ♣cic na postac ogólna i wyliczyć p to bedzie Twoje rozwiazanie
6 kwi 18:42
Eta:
Karola ..... bajki opowiadasz i komplikujesz zagadnienie , proste jak "drut"
wynik będzie taki sam......... oś sym f(x) : x= 0
6 kwi 18:47
Kaligóla: Przepraszam! bład:
y=(x−5)(x+15)
6 kwi 18:49
Eta:
No widzisz , echhhhhhhhhhh

x
1=5 x
2= −15
| | x1+x2 | | 5−15 | |
to xw= |
| = |
| = −5
|
| | 2 | | 2 | |
więc osią sym jest: prosta o równaniu: x= −5
6 kwi 18:52