Rownania i nierownosci
Klaudia: Rozwiaz rownania i okresl liczbe rozwiazan:
Rozwiaz nierownosci:
a) |x=2| − 6 ≤ 0
b) x
2 < 6
c) x
2 > 5x
d) x
2 − 2x + z = 0
6 kwi 13:59
mariusz pudzianowski: a) oczywiście mianownik nie może być zerem a zatem licznik musi być równy zero. ,czyli x2−16=0
stosujemy wzór skróconego mnożenia x2−16=(x−4)*(x+4)=0 a zatem x=4 lub x=−4, ale x≠−4, gdyż
wtedy mianownik byłby zerem a zatem zostaje nam jedna odpowiedź: x=4. równanie ma jedno
rozwiązanie.
b) stosujemy analogiczną metodę jak w podpunkcie a). otrzymujemy że x2−25=0, a zatem
(x−5)*(x+5)=0 czyli x=5 lub x=−5 ale x≠5 gdyż wtedy mianownik byłby zerem, a zatem zostaje nam
jedno rozwiązanie x=−5
c)dokładnie ta sama metoda. stosując wzór skróconego mnożenia x2−3=(x−√3)*(x+p{3)=0 czyli
x=√3 lub x=−√3. tutaj pozostają nam obie możliwości, gdyż obie liczby są rożne od 3 i
mianownik się nie zeruje, a więc równanie ma 2 rozwiązania
nierówności
a) |x−2|−6≤0, a zatem |x−2|≤6 czyli−6≤ x−2≤6 czyli −4≤x≤8 a zatem x∊<−4,8>
b)x2<6, a zatem x2−6<0 stosując wzór skróconego mnożenia (x−√6)*(x+√6)<0 przy najwyższej
potędze mamy dodatni współczynnik, a więc rozwiązaniem nierówności jest przedział
x∊(−√6,√6)
c) x2>5x x2−5x>0 wyłączamy x przed nawias mamy x(x−5)>0, podobnie jak w poprzednim
przykładzie współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni, a zatem rozwiązaniem
nierówności jest przedział x∊(0,5)
d)tutaj na początek musimy obliczyć deltę Δ=(−2)2−4*1*z=4−4z=4*(1−z)
√Δ=√4*(1−z)=2*√1−z,a zatem x1=(2−2*√1−z)/2=1−√1−z, a x2=(2+2*√1−z)/2=1+√1−z.
Jest to równanie a nie nierówność, a zatem odpowiedź jest już kompletna. Liczby x1, oraz x2
są rozwiązaniami tego równania. Warto także zaznaczyć, iż z ≤ 1, tak aby liczba pod
pierwiastkiem była dodatnia.
6 kwi 14:58
Klaudia: dziekuje za wytlumaczenie i rozwiazanie! : )
6 kwi 15:51