matma
Ada: PROSZĘ Dla jakich wartośi parametru m równanie x2+(m−2)x+5−m=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste ujemne?
6 kwi 17:48
kalafiorowa:
Δ≥0
x1x2>0
x1+x2<0
6 kwi 17:49
Ada: nie rozumiem proszę wyjaśnij
6 kwi 17:54
kalafiorowa:
Δ≥0 poniewaz maja byc dwa rozne pierwiastki rzeczywiste
musimy sprawdzic kiedy beda one ujemne, a wiemy, ze iloczyn dwoch liczb ujemnych jest >0 zaś
ich suma jest <0
6 kwi 17:59
Godzio: Δ> 0 aby były 2 różne pierwiastki
x1 * x2 > 0 => + * + = + v − * − = +
x1 + x2 < 0 => suma liczb dodatnich nigdy nie da liczby ujemnej, więc obie liczby muszą być
ujemne.
Część wspólna wszystkich rozwiązań da rozwiązanie
6 kwi 18:00
Godzio: Δ
> 0
6 kwi 18:01
Ada: dzięki ale nie wiem czy to rozwiążę
6 kwi 18:07